Tamer Heper Kooperatifin banka hesabı
HABERİ PAYLAŞ

Kooperatifin banka hesabı

Üyesi bulunduğum kooperatifin banka hesapları, kooperatif adına değil de şahıslar adına. Bu durumu yadırgıyorum. Acaba doğrusu bu mu, yoksa bu işte bir yanlış mı var? O.O.

*****

Siz yanılmıyorsunuz, bu işte bir yanlış var. Zira, kooperatif bir hükmi şahsiyettir. Yani kooperatif adına her türlü hukuki işlem yapılabilir. Kooperatif adına banka hesabı açılabilir, gayrimenkul alınabilir. Hatta kooperatif borçlanabilir. Şimdi durum buyken acaba neden kooperatif adına banka hesabı açılmaz da şahıslar adına hesap açılır? Bu soru akılları karıştırır, nedeni de şu:

Haberin Devamı

Acaba kooperatifin karşılanamaz seviyede borcu var da alacaklılar kooperatif hesabına haciz uygulamasınlar diye hesaplar şahıs adına mı açıldı? Veya kooperatif hesaplarında görülmesi mahzurlu harcamalar yapılıyor da açığa çıkmasın diye mi şahıslar adına hesap açıldı? Mesela bu paralar şahıslar için mi harcanıyor? Elbette bunlar akıllara geliyor ama bir de en kötüsü var, böyle ödemelerle kooperatif ortağının, kooperatife olan borcu ödenmemiş oluyor. Bir şahsa para gönderilmiş oluyor ki bir gün tahsis dönemi geldiğinde ortağa ‘sen borçlarını kooperatife ödemedin, sana tahsis yok’ denilebilecek.

*****

Özellikle bu hususun ortaklar arasında işbirliği ile genel kurula getirilmesi gerekmektedir. Hesap kooperatif adına açılmalı, ödemeler bu hesaba yapılmalıdır. Doğrusu benim de merak ettiğim husus genel kurula rapor sunacak olan denetçilerin bu ödemeleri nasıl değerlendireceği? Ortaklar yönetimi nasıl ibra edecek? Zira hepsi para ödediği halde kooperatife borçlu görünüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder