Tamer Heper Kredi kullanacaklar bunlara dikkat etsin
HABERİ PAYLAŞ

Kredi kullanacaklar bunlara dikkat etsin

Haberin Devamı

Bir ev almak istiyoruz ancak bunun için kredi kullanmak zorundayız. Kredi kullanırken nelere dikkat etmemizi önerirsiniz? Y.P.

Kredi isteyin yeter ki, kredi kurumları zaten sizi bekliyor, hemen verirler ama! Bu konuda tatbikatın yasalara hiç uymadığını görüyoruz. Bu olayın içinde olan biri olarak, ben kredi sözleşmesi imzalanması işleminin yasaya uygun yapıldığına neredeyse hiç tanık olmadım. Bunun en önemli örneği şudur: 7.11.2003 tarihinde kabul edilen yeni Tüketici Kanunu yürürlüğe girmeden önce, kredi kullanacak vatandaşa, bankanın, kredi sözleşmesi imzalanmadan en az bir iş günü öncesinde bilgilendirme formu verme mecburiyeti vardı. Yeni kanunda ise bir iş günü ibaresi kaldırıldı, makul süre önce ibaresi konuldu.

[[HAFTAYA]]

Yani kredi talep eden bu bilgilendirme formu ile kredinin özellikleri konusunda bilgilendirilmeli ve krediyi buna göre ya almalı veya almamalı. Ancak ben kanunun ön gördüğü sürede bilgilendirme formu veren kuruma henüz rastlamadım. Veren varsa bile ben görmedim. İşte okuyucumun öncelikle arayacağı husus bu, kendisine kredinin tüm özelliklerini anlatan bir bilgilendirme formu verilmeli, bunu alıp evine gitmeli, incelemeli veya anlamadığı noktalar varsa bir bilene danışmalı. Ondan sonra işine gelirse krediyi talep etmeli. Bunun için bir tek kredi kurumuna da bağlanmak gerekmez. Kredi veren birçok banka var bu bilgilendirme formu alınıp aralarında tercih yapılabilir. Bazı yerlerde kredi sözleşmesi yapılırken bilgilendirme formunun da yanında imzalattırıldığı, bilgilendirme formuna birkaç gün öncesinin tarihinin atıldığını, kredi sözleşmesine ise o günün tarihinin atıldığına tanık olduğum gibi bunların üzerine hiç tarih atılmadığına, gerekli olduğu zaman uygun tarihlerin atıldığına da tanık oldum. Sözleşmede şahıslara göre doldurulması gereken boşluklar vardır, bunlar kredi işlemi sırasında doldurulmalıdır. Bazı yerlerde bunların boş bırakıldığı, sonradan işlerine geldiği gibi doldurulduğunu da gördümb. Buraların boş bırakılmamasına dikkat etmeli. Önemli hususlardan biri de faizdir. Faizi en uygun kredi kuruluşu tercih edilmelidir, faizde temerrüt faizi yüksek olduğundan geri ödemelerde gecikme yapılmamalıdır. Bir de dosya masrafıydı, ipotek bedeliydi gibi yan ödemelere dikkat edilmeli. Bazı kredi kuruluşları ipotek bedeli diye para alır ama bankalar için ipotek işlemleri masrafsızdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder