Tamer Heper Krediyi verirler
HABERİ PAYLAŞ

Krediyi verirler

Haberin Devamı

Babam emekli maaşını bir bankadan alıyor. Bir gün bizden habersiz bu bankadan kredi çekmiş, sonra ödeyememiş. Borç büyük rakamlara ulaşmış. Farkına varınca biz ödedik ama babamızın bir daha bu işlere girmemesi için alabileceğimiz bir önlem var mı? K.E.

Babanızın aldığı kredinin borçlusu yine babanız. Siz sorumluluk duygusu içinde bunu ödemişsiniz. Şayet ödemeseydiniz bankanın size karşı yapabileceği herhangi bir şey yoktu. Ancak babanızın akıl sağlığı yerinde ise ve yerinde olduğu müddetçe siz bunu engelleyemezsiniz. O da herhangi bir kişi gibi kredi de kullanır, sair yollarla da borçlanır.

[[HAFTAYA]]

Bunun engellemenin tek yolu babanızın şayet akıl sağlığından endişeli iseniz ve kendisinin hacir altına alınması şartları oluşmuş ise mahkemeden alacağınız karar ile kendisini hacir altına almak ve vasi tayin edilmesini sağlamak. Buna mahkeme karar verir. Kendisine vasi tayin olunan biri de borçlandırıcı işlem yapamaz. Dolayısı ile bankadan kredi kullanamaz.

Yukarıda söylediğim gibi bunun olabilmesi için babanızın akıl sağlığının yerinde olmadığının, işlem yapma ehliyetinin bulunmadığının tıbben belgelenmesi gerekir. Bunun dışında aklı başında birinin kredi sözleşmesi yapmasını engellemeniz mümkün değildir. Bunlar dışında aklıma küçük bir ihtimal de gelmiyor değil.

Babanız kredi kullanıp bunu geri ödemedi ve yüklü bir faiz ödemek zorunda kaldınız, acaba bu husus bankalar arasında kara liste denilen kendisine kredi açılamayacak kişiler listesine girmiş olabilir mi? Yani kendisi istese de ona kredi verilmeyecek kimselerden olabilir mi? Her ne kadar bankaların neredeyse yalvarırcasına kredi verdiği, bir telefon mesajı ile kredimizin hazır olduğu günümüzde babanızın kredi talebi gerçekten reddolunur mu? Bilemiyorum ama bu husus da aklıma gelmedi değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder