Tamer Heper Küçük kız mirasçı mı?
HABERİ PAYLAŞ

Küçük kız mirasçı mı?

Kayınvalidem küçük kızını, evliyken 3 çocuklu bir adama kaçması sebebiyle mirasından men etmek istiyor. Ailesini köylerinde rezil etti. Ne yapabilir? ● G.Ö.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun kurduğu cümleden iki şey anlaşılabilir. Birincisi küçük kızın evliyken üç çocuklu bir adama kaçtığı. İkincisi ise küçük kızın evli ve üç çocuklu bir adama kaçtığı. Ancak bunlardan hangisi olursa olsun yanıt değişmeyecek. Hukukumuzda mirastan mahrum kalma iki maddede düzenlenmiş.

İlki Medeni Kanun’un 510’uncu maddesi. Bu madde mirastan çıkarma nedenlerini düzenlemiş. Şöyle diyor: Miras bırakan, ölüme bağlı bir tasarrufla aşağıdaki durumlarda saklı paylı mirasçısını mirasçılıktan çıkarabilir.

Haberin Devamı

● Mirasçı miras bırakana veya miras bırakanın yakınlarından birine karşı ağır bir suç işlemişse.

● Mirasçı, miras bırakana veya miras bırakanın ailesi üyelerine karşı aile hukukundan doğan yükümlülüklerini önemli ölçüde yerine getirmemişse. İşte bu sayılan nedenlerin biri varsa miras bırakacak olan mesela vasiyetname ile evladını mirasçılıktan çıkarabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Bir de Medeni Kanun’un 578’inci maddesi var. Bu madde ‘mirastan yoksunluk’ başlığını taşıyor. Burada sayılan hususların varlığı durumunda bir ölüme bağlı tasarrufa gerek olmadan, mirasçı miras hakkını kaybeder. Bu madde uzun onun için özetleyeceğim.

Miras bırakanı kasten öldüren veya öldürmeye teşebbüs eden veya ölüme bağlı tasarruf yapamayacak duruma getiren, ölüme bağlı bir tasarruf yapmasını hile veya zorlama ile önleyen mirastan yoksun kalır. Bu iki madde okuyucumun anlattığı olayda var mı? Gördüğüm kadarı ile yok.

Küçük kız toplumun kabul etmeyeceği bir biçimde birine kaçmış. Tamam kabul edilebilir bir husus değil ama yasada sayılan mahrumiyet nedenlerinden hiçbirine girmiyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder