Tamer Heper Küçük pay büyüğe verilmez
HABERİ PAYLAŞ

Küçük pay büyüğe verilmez

Haberin Devamı

Babamdan kalan bir arsada hissem var. Arsa 150 metrekare. Bunun 40 metrekaresi benim, gerisi ortağımın. Ortağım bitişik iki parseli müteahhide veriyor ve ortak olduğumuz parseli de buna katmak istiyor. Dolayısı ile bana ait 40 metrekareyi kendilerine satmamı istiyor. Ben de babamdan kalan bu malı satmak istemiyorum. Tevhit yolu ile onlardan ayrılmak istiyorum. Onlar da dava açacaklarını kendilerinin büyük paya sahip olmaları nedeni ile mahkemenin bu 40 metrekareyi kendilerine vereceğini söylüyor. Böyle bir dava var mı? Mahkeme küçük hisseyi büyüğe verir mi? M.G.

Küçük hisse büyüğe verilir mi verilmez mi sorusunu yanıtlamadan önce bazı yanlış bilgileri düzelteyim, sonra asıl yanıtıma geçerim. Bir ortaklıkta paylar metrekare olarak belirlenmez, hisse olarak belirlenir. Yani siz hissenizi satmak isterseniz 40 metrekarelik bir arsa satmazsınız, arsada sahip olduğunuz payı satarsınız. Bu pay kesirli bir paydır.

[[HAFTAYA]]

Örneğin bir arsanın yüzde 40’ına sahip olmak demek 40 metrekresine sahip olmak demek değildir. Olaya bu gözle bakın belki hisse değeriniz daha yüksektir. Sonra, arsalardaki hisselerin ayrılması veya bir arsanın iki parsele ayrılması ‘tevhit’ değil ‘ifraz’dır. Tevhit birleştirme anlamına gelir, ifraz ayrıştırma. Yani sizin parseldeki hissenizi ayırmak istemeniz bir ifraz işlemi olabilirdi. Ama olamayacaktı, zira; bir arsanın iki parsele ayrılması için o bölgede yapılmış imar plan notlarında belirlenmiş en az parsel alanını sağlamanız gerekir.

Yani sizin arsanızın bulunduğu yerde imar planlarına göre en az parsel alanı 250 metrekare ise ve sizin hisseniz ayrıldığında 250 metrekareyi sağlamıyor ise ifraz yapamazsınız. Bunların doğrularını anlattıktan sonra geleyim, ortağınızın tehdidine. Bir gayrimenkulde muhtelif hissedarlar var ise ve bunlardan biri ortaklığın son bulmasını istiyor ise ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Bu davada ortaklığın giderilmesi için, öncelikle parselin bölünebilir olup olmadığına bakılır. Yani küçük hisse büyük hissedara verilmez.

Şayet yukarıda anlattığım gibi arsa bölündüğünde plana uygun alanlar sağlanıyor ise bu arsa ortak sayısı kadar parsele ayrılır, her birine hissesi oranında arsa verilir. Ancak bölünme halinde yeterli parsel alanı sağlanamıyor ise bu halde de küçük hisse büyük hissedara verilmez, arsa satışa çıkarılır, en çok parayı veren arsanın tamamını alır. Satış bedeli ortaklar arasında hisseleri oranında paylaştırılır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder