Tamer Heper Kullanan sorumlu
HABERİ PAYLAŞ

Kullanan sorumlu

Kiracım kaçak elektrik kullanıyormuş. Bunun bana zararı ne olur? A.K.

***

Okuyucuma çok net yanıtlar veremeyeceğim, sebebini aşağıdaki açıklamamdan anlayacaksınız. Kaçak elektrik deyince önce ikiye ayırmak lazım. Birincisi; elektrik sayacının mühürü vs. tamamdır ama bir başkası adına sözleşmesi vardır. Bunu kendi adına sözleşme yapmadan kiracı kullanmaktadır. Başka bir durumda da mesken tarifesi üzerinden işyerinde kullanıyordur.

Bunlar usulsüz kullanıma girer ve kullanan kimseden kesme-açma ücretinin 5 katı ücret tahsil edilerek elektriği kesilir. İkincisi; hiç sayaçtan geçmeden elektriği bir hatla çekip kullanmaktır ki bu usulsüz kullanım değil, enerji hırsızlığıdır. Bu halde abonenin toplam kaçak elektrik kullanım miktarı hesaplanır ve aktif enerji bedelinin tek terimine göre 1.5 katı olarak elektrik faturasına yansıtılır. Fakat bu iş bu kadarla bitmez, durum savcılığa bildirilir ve hırsızlık olarak kabul edilerek, kullanan kişi yargılanır. Hırsızlığın cezası ise hapistir.

Haberin Devamı

***

Peki ev sahibinin sorumluluğu nedir? Ceza hukuku sisteminde suçu işleyen cezalandırılır. Biri suç işlediğinde bir başkası cezalandırılmaz. Dolayısıyla bu olayda da suçu işleyen kiracı olacağından, uygulanacak ceza kiracıya tatbik edilir. Yukarıda net yanıt veremeyeceğimi söyledim ya işte şunun için; kesme-açma ücreti kaç paradır ki 5 katı ne olsun? Aktif enerji bedeli kaç liradır ki 1.5 katı uygulaması nedir? İşte bu hesaplamaları yapma imkanım olmadığı için de sonucu net olarak veremedim. Mesele buydu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder