Tamer Heper Küs kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?
HABERİ PAYLAŞ

Küs kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur?

Dedemin tarlaları var. Kendisi ekip biçemiyor çünkü çok hasta ve aylardır hastanede yatıyor. Dedeme babam bakıyor. Babamlar üç kardeş, bir amcam ve bir halam var. Onlar bakımı ile ilgilenmiyor, hatta üçü de birbiri ile dargın, görüşmüyorlar. Dedeme ait tarlaları babam beş yıllığına kiraladı, babam ekip biçiyor. Bu durumda dedem vefat ettiğinde bu mallar, birbiri ile görüşmeyen kardeşler arasında nasıl bölüşülecek? H.G.

***

Okuyucumun problemi bugüne ait değil, geleceğe ait yani dede bugün hayatta, her şey normal yolunda gidiyor. Okuyucumun endişesi dedesinin vefatında işlerin karışması. Ben hayattaki birinin ölümüne bağlı ihtimalleri yanıtlarken hep sıkıntı yaşamışımdır.

Haberin Devamı

Zira birinin ölümü üzerine konuşmak benim için üzüntü kaynağı olduğu gibi her şey günden güne değiştiği için birinin ileride vefatında o günün şartlarının ne olacağını bilme ihtimali olmadan yanıt vermek zorunda kalıyorum. Örneğin bu olayda, amcanın veya halanın dededen önce ölmeyeceğini kim garanti edebilir? Bu durumda benim aşağıda vereceğim yanıt geçersiz olacaktır, öyle değil mi?

***

Peki ihtimale göre, dedenin vefatında baba, amca ve halanın hayatta olduğunu kabul edelim. Bu durumda dedenin eşi de hayatta değil ise miras bu üç kardeşe kalacak. Bunlar biraraya gelip mirasla ilgili işlem yapmak zorunda olmayacak. Sadece biri notere gidip veraset ilamı çıkaracak.

Sonra onu tarlaların kayıtlı olduğu tapuya ibraz ile adlarına tescil ettirecek. Burada problem yok. Ancak tarlaları aralarında bölüşmek istediklerinde işte problem burada başlayacak. Küs olduklarından bir masa etrafında oturamayacaklar ise iş mahkemeye yansıyacak. Mahkemeden mirasın taksimini talep edecekler, tüm mirası mahkeme mirasçılar arasında taksim edecek.

Kiralamaya gelince, beş yıllık kiralama sözleşmesi var. Kira ilişkisi dedenin ölümü ile son bulmayacak, devam edecek. Ancak kira ile ilgili borç olacak ise bu mirasçılara ödenecek. Beş yılın sonunda ise kiralama son bulabilecek. Zira burada mesken kiraları ile ilgili hususlar değil, çatısız (gayrimusakkaf) gayrimenkullere ait kira hükümleri işleyecek. Nasıl basit değil mi?

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder