Tamer Heper Maaş bağlanabilir
HABERİ PAYLAŞ

Maaş bağlanabilir

Babam 2006’da trafik kazasında vefat etti. Kendiliğinden bize Bağkur’dan maaş bağlandı. Hayattayken bir şirketin sorumlusuydu.

Bu şirket 2005’te kapanmıştı ama biz bugün bu şirket sorumluluğu nedeniyle babamızın 120 bin TL civarında borcu bulunduğunu öğrendik.

Şimdi mirası reddedebilir miyiz? Bağkur’dan maaş bağlanmış olması bunu engeller mi? ● M.N.

★ ★ ★

Genel kural olarak, mirası reddetmek için ölümden itibaren üç ay süre vardır. Üç ay geçtikten sonra artık miras reddolunamaz. Bu üç ay içinde miras olarak kalan mallardan tasarruf edilirse artık miras reddolunamaz, zira miras kabul edildiği anlaşılır.

Haberin Devamı

Ama bu üç ay içinde SGK tarafından maaş bağlanması mirasın kabulü anlamına gelmez ve mirasın reddine engel olmaz. Bazı okuyucularımın sorusu da yanıtlanmış olacağı için bir hususu daha hatırlatayım.

Bazı hallerde üç ay geçse bile mirasın reddi hükümlerinin uygulanması mümkündür. Bu hal, vefat edenin borca batık olduğunun tespitidir.

Şayet üç ay geçse bile vefat edenin borçları nedeniyle takibe uğrayan mirasçısı, mirasın borca batık olduğunun tespitini talep edebilir. Talebinin sonucu iddiasının gerçek olduğu anlaşılırsa mirasçılar bu borçlardan sorumluluktan kurtulur.

★ ★ ★

Belki gelecekte okuyucumun babasının başka borçları da çıkacaktır. O zaman bu yola başvurma ihtimali gündeme gelebilir. Sonra, okuyucum borç doğuran nedenin yani şirketin 2005 yılında kapandığını söylüyor, yani borcun doğumu en iyi ihtimalle 14 sene önceye dayanıyor.

Borçlarda genel zaman aşımı süresi 10 yıldır. Yani bu borcun doğumu üzerinden 14 sene geçtiyse artık bu borç nedeniyle takip falan yapılamaz. Yapıldığı takdirde de itiraz edilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder