Tamer Heper Maaş haczi sınırlı
HABERİ PAYLAŞ

Maaş haczi sınırlı

Bir limited şirkette yüzde 50 pay sahibi iken 2005’te hissemi devrettim. Devrimden sonra bir çalışanın şikayeti üzerine maliye ve SGK inceleme başlatmış. Ben de bunun üzerine dava açtım ve benim hisse devrimden sonra olan olaylar olduğu gerekçesi ile açtığım davayı kazandım. Sonra yapılandırma için başvurdum, benim yetkim kalmadığı için reddolundu. Fakat sonrasında emekli maaşıma haciz geldi, şimdi geçim sıkıntısı içindeyim, bundan nasıl kurtulurum? ● F.B.

Limited şirketlerde hissedarlar aksine karar olmadıkça aynı zamanda şirket müdürüdür. Bu durumda da şirketin borçlarından sorumlu tutulabilirler. Bu genel durum. Fakat okuyucumun anlattıkları özel durum. Birincisi bir dava açmış ve davayı kazanmış. Davanın ne davası olduğunu tam bilemiyorum zira buna dair bir açıklama yok. Ancak bu davayı, kendisinin ayrıldıktan sonra bir şirket çalışanı tarafından açılmış bir dava bilgisi ile birleştirdiğimde ihtilafla ilgili gibi görüyorum. Sonra yapılandırma talebinde bulunmuş, hisselerini devrettiği için yetkisiz olduğu söylenmiş. Şimdi kazandığı dava ile yapılandırmayı birleştirdiğimde de bir çelişki ortaya çıkıyor. Mademki davayı kazandı yani mali sorumluluğu yok o halde yapılandırmaya başvuru niye?

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Sonrasında emekli maaşına haciz koyulmuş. Emekli maaşlarına haciz çok sınırlı hallerde koyulabilir. Bunlar SGK borcu ile nafaka borcudur. Bazı hallerde bankalardan alınan kredi veya kullanılan kredi kartları için de haciz tatbik edildiği görülmektedir. Bu, kredi kullanılırken veya kredi kartı talep edilirken imzalanan sözleşme içinde bulunan bir maddeye dayanır, bu maddede emekli maaşına haciz tatbiki izni verilmiştir. Aksi halde emekli maaşları haczedilemez. Peki o sınırlı haller gerçekleşti mi, üstelik kazandığı davaya rağmen?

Bu hususların birlikte değerlendirilmesi önemli. Zira okuyucumun verdiği hesaba göre neredeyse elinde geçinmeye yetecek emekli maaşı bile kalmıyor. Oysa bir kimsenin haczi kabil maaşına bile 1/4 oranında haciz tatbik edilebilir. Başka hacizler sıraya girer, biri bittiğinde diğeri başlar. Bir insan açlığa mahkum edilemez. Anlatılanlarda bir netlik yok. Bu nedenle okuyucuma bir meslektaşımın yardımını almasını önereceğim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder