Tamer Heper Maaştaki kesinti iptal edilebilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Maaştaki kesinti iptal edilebilir mi?

Maaşımdan iki kesinti yapılıyor. Biri, taahhüt verdiğim için zorunlu olarak kesiliyor, ikincisi ise muvaffakat verdiğim için yapılıyor. 3 bin 500 TL maaş alıyorum. 2 bin 200 TL kesinti yapılıyor, 750 TL kiraya veriyorum, kalan parayla da geçinemiyorum. Muvaffakat verdiğim kesintiyi iptal ettirebilir miyim? R.K.

***

Okuyucumun durumu çok açık, elinde kalan 550 TL ile ne yapılır? Yakıt, su, elektrik parası derken o da gitti, hatta belki de yetmedi bile. Peki bu okuyucum nasıl yaşayacak? Hesap bu ama şimdi diğer okuyucularım da ‘peki borç yaparken bunları düşünmedi mi?’ diye soracak.

Haberin Devamı

Evet, belki sorulması gereken bir soru ama bu borçları nasıl yaptığını da bilmiyoruz ki. Belki onlar da yaşamsal ihtiyaçlar nedeniyle yapıldı? İnsanın hayatta yapacağı masraf sadece kira, yakıt, elektrik, su değil ki ihtiyaçlar sonsuz. Yeme içmeden giyim kuşama kadar, tabak çanaktan yatak yorgana kadar, bütün bunlar ihtiyaç.

***

Fakat okuyucum taahhütten söz ediyor ve bunun açıklaması yok. Ben ise taahhüt etmekten hukuki olarak şunu anlıyorum. Kendisi aleyhine bir icra takibi yapılmış, o da takip dosyasına taksitle ödeme taahhüdünde bulunmuş. Şimdi bu taksitleri ödüyor. Şayet gerçek bu ise taahhüdünü geri alma diye bir yol yok.

Olsa olsa taksitleri ödemez. Ama bu defa evine haciz gelebileceği gibi bir de taahhüdü ihlal nedeni ile hapis cezasına çarptırılma riski var. Dolayısıyla tahmin ettiğim gibi bir takip dosyasına taahhüt söz konusu ise taksitlerini aksatmasını hiç tavsiye etmem. Bir ihtimal daha; şayet bankalara emekli maaşından kesinti yapabilecekleri yönünde bir izin verdiyse, bu izni de geri alma imkanı yok.

Bu izin çoğunlukla kredi sözleşmesi yapılırken sözleşme maddelerinin içinde vardır. Netice olarak verdiği izinlerin mahiyetini tam olarak bilmememe karşın tahminlerim doğru ise bu paralar ödenecek. Ödemeler bitene kadar büyük bir sıkıntı çekeceği kesin ama buna çare olarak söyleyebileceğim bir şey de olmuyor ne yazık ki.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder