Tamer Heper Mahkemede ne yapıldı?
HABERİ PAYLAŞ

Mahkemede ne yapıldı?

Altı kardeşiz. Kardeşlerden dördü babamıza ait 20 daireyi ‘ticaret yapacağız’ adı altında batırdı. Geri kaldı üç daire. Bunları da babam, mahkeme huzurunda bana ve kardeşime verdi. Babamın vefatı halinde diğer kardeşlerin bu daireler üzerinde hak iddia etme ihtimalinde, nasıl bir savunma yapabiliriz? l N.O.

***

Okuyucumun sorusu bu kadarlık bilgi ile yanıtlanacak nitelikte değil. Önce genel bir bilgi vereyim. Böyle aileler arasında mal alıp vermelerde, malını veren kişi öldükten sonra sağ kalanlar, ‘muris muvazaası’ diyerek dava açabilir. Muris muvazaası da taraflar hayattayken, diğer mirasçılardan mal kaçırmaya yönelik yapılan muvazaalı işlemlerdir. Okuyucumun dört kardeşi de babalarının ölümü üzerine, bu iki kardeşin mal kaçırma amacına yönelik gayrimenkul devri yaptıkları iddiasında bulunabilir. Ancak burada olayın arasına giren bir ifade var, o da ‘devirlerin mahkeme huzurunda yapılmış’ olması.

Haberin Devamı

***

Bu öyle netlikle açıklanacak bir husus değil. Mahkeme huzurunda gayrimenkul devri yapılmaz, tapu memuru önünde yapılır. Mahkeme huzurunda yapılması, olayın hukuki nedenlere dayandığını gösteriyorsa, bu durumda açılacak dava, dava açan kardeşlerin aleyhine sonuçlanır. Dolayısıyla bu işlemin ne olduğunu tam olarak bilmeden, yanıt vermek yanlış olur. Böyle bir işlem yapılacağı zaman işlemi yapmadan, yapılan işlemin doğru olup olmadığı bir bilene danışılmalı. İşe hukuki bir cephe girdiğine göre umarım zarar doğuracak bir sonuç çıkmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder