Tamer Heper Malik imzası şart
HABERİ PAYLAŞ

Malik imzası şart

25 daireli binamızı kentsel dönüşüm çerçevesinde müteahhide vereceğiz. Bunun için bir sözleşme taslağı hazırladık ancak bunu imzalayanların hiçbiri kat maliki değil, kat maliklerinin yakını. Peki bu hali ile imzalanan sözleşme geçerli midir? M.S.

*****

Okuyucumun sorusunu önce bir şaka zannettim ama detayını okuyunca açık olarak gördüm ki şaka falan değil, soru ciddi. İyi ama şaka sanmamın haklı bir nedeni olup olmadığını anlamak için ortada ciddi nedenler var. Düşünün ki ortada bir gayrimenkul var, bu gayrimenkul yıkılacak, yenisi yapılacak. Bu kadar önemli bir konu ama sözleşmeyi imzalayacak bir tek kat maliki yok. Hepsi kat malikleri dışında birileri. Bunu mantık kabul eder mi? Bunu mantık kabul etmediği gibi sözleşmeyi imzalayacak müteahhit de zaten kabul etmeyecekti. Bırakın tüm malikler adına malik dışında birilerinin imza atmasını, bir tek malik adına bile bir yabancı imzalarsa da bu geçersiz olur.

Haberin Devamı

*****

Şimdi bu açıklamalar sonrası söyleyecek bir söz kaldığını sanmıyorum. Evet özellikle gayrimenkuller için yapılacak bir işlemle asılların imzası şarttır. Kendi aralarında bir taslak hazırlayabilirler mi? Evet kat maliklerine yardım çerçevesinde bu işi bildiklerini iddia eden kat malik yakınları bir taslak hazırlayabilir, kat malikleri bunu kabul ederse müteahhide bildirir ve müteahhidin de katılımı ile sözleşme imzalanır. Ayrıca bu tür sözleşmeler noterde imzalanması gereken sözleşmelerdir. Zira bu sözleşmelere karma sözleşme denilir. İçeriğinde istisna akti dediğimiz müteahhidin inşaat yapımı ile gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi dediğimiz, müteahhide daire verilmesi şartı bulunduğundan ve gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinin geçerli olması için noterde düzenlenmiş olma şartı bulunduğundan noter de sözleşme yaparken maliklerin imzasını arayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder