Tamer Heper Masraf kime ait?
HABERİ PAYLAŞ

Masraf kime ait?

Bina dış cephe temizliği söz konusu ise bu masraflar kime ait olmalıdır? Kiracıyı mı yoksa ev sahibini mi ilgilendirir? E.E.

İşte en çok takdir ettiğim soru. Çok kısa ama amacını yansıtır biçimde. Bir binada kiracı varsa, kiracının yönetime ödeyeceği borçlar vardır, bağımsız bölüm malikinin yönetime ödeyeceği borçları vardır. Bunları birbirinden ayırmakta bazen güçlük çekeriz. Bu husus kiracı ile kiralayan arasında da ihtilafa neden olur. Biz bunu şu şekilde ayırıyoruz.

Kiralananın anayapısına ait giderler malike (ev sahibi), kiracıya hizmet için yapılan giderler kiracıya aittir. Bunu tarif olarak verdikten sonra mesele halloluyor mu? Hayır olmayabiliyor. Bu defa da anayapıya yapılan masraf ile kiracıya hizmet olarak yapılan masrafların neler olduğunun, tek tek tarifi gerekiyor.

Haberin Devamı

Bir örnekle açıklayayım. Asansörün periyodik bakımı için yapılan masraf kiracıya aittir. Zira asansörün günlük aksamadan çalışmasını temin için bu masraf yapılmaktadır. Buna karşın asansörün değiştirilmesi için gereken masraf malike aittir. Zira asansör anayapının bir parçasıdır. İkinci bir örnek; apartman görevlisinin ücreti kiracıya aittir ama kıdem tazminatı malike aittir.

Bunlar akla gelen iki örnek. Bir binada bunlara benzer çok masraf vardır ve birbirinden ayırmakta güçlük çekilebilir. Bunların çoğunluğu Yargıtay kararları ile açıklanmaktadır. Okuyucumun sorusundaki binanın dış cephe temizliği, anayapının bakımı ve korunması amaçlı olduğundan, anayapıya vaki bir hizmettir. Giderinin de malike ait olacağı görüşündeyim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder