17 yıldır oturduğum apartmanımda kat malikleri toplantısına katılmak zorundaymışız gibi bir davranış var. Mesela toplantıda alınan kararlar sonradan kapı dolaştırılıp imzaya sunuluyor. Bu yasal mı? Bir de yıllar önce benim katılmadığım bir toplantıda her kat malikinin sırayla yöneticilik yapacağı kararı alınmış. Şimdi sıra bana gelmiş. Ben yöneticilik yapmazsam dışarıdan tutulacak birinin ücretini benden alacaklarmış. Böyle bir karar uygulanır mı? Y.G.
KAT MÜLKİYETİ KANUNU’NUN 34. MADDESİNE GÖRE YÖNETİCİNİN ATANMASI ŞÖYLEDİR:
Kat malikleri, ana gayrimenkulün yönetimini kendi aralarından veya dışardan seçecekleri bir kimseye veya üç kişilik bir kurula verebilirler. Bu kimseye (yönetici), kurula da (yönetim kurulu) denir. Ana gayrimenkulün sekiz veya daha fazla bağımsız bölümü varsa, yönetici atanması mecburidir. Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
Kat malikleri ana gayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır. Bu yönetici, aynen kat maliklerince atanan yöneticinin yetkilerine sahip ve kat maliklerine karşı sorumlu olur.Görüldüğü gibi kanunumuzda yönetici atanması şartı katı kurallara bağlanmıştır ki bu amir hükümdür. Yönetici bir yıl için seçilir ve seçimde sayı ve arsa payı çoğunluğuna bakılır. Bir nedenle yönetici seçilemiyor ise mahkemeden, hakimin yönetici tayini talep edilir. Yani bir toplantıda üç yıl sonrasının- beş yıl sonrasının yöneticisi seçilmez. Diyelimki bir kimse usulüne uygun yönetici seçildi, onun bu işi yapma mecburiyeti de yoktur. Bu iş bayağı bir mesai ve sorumluluk ister. Herkesin durumu buna müsait olmayabilir. Bu nedenle bir kimse cezalandırılamaz. Okuyucumun anlattığı olayda bir baskı ve zorbalık algısı oluşmaktadır ki bu kabul edilemez.Okuyucumun ikinci problemi de bu algıyı güçlendirmektedir. Zira kat malikleri toplantı tutanağı toplantıya katılanlar tarafından imzalanır, kapı kapı dolaşıp toplantıya katılmayanlardan imza toplanmaz. Bu imzalar kesinlikle geçersizdir.Okuyucumun binasında yapılacak şey, yönetici seçimi için kat malikleri kurulunu toplamak ve sayı ve arsa payı çoğunluğu ile bir yıllığına yeni bir yönetici seçmektir. İki toplantıda da bu sağlanamıyorsa mahkemeye başvurup yönetici tayini istemektir. Bunun da ücreti bir kişiye yüklenmeyecektir.