Tamer Heper Medeniyetin ölçüsü
HABERİ PAYLAŞ

Medeniyetin ölçüsü

Haberin Devamı

Bir komşumuzun köpeğini problem yapan bir komşu dava açtı ve köpeğin evden uzaklaştırılmasına karar verildi. Komşu da köpeğini alıp evden çıktı ve evini kiraya verdi. Ama kime verdi. 3 karılı 17 çocuklu birine. Aile bir gün mevlüt okutuyor en az 150 kişi eve girip çıkıyor, bir başka gün nişan var diyorlar eve 200 kişi geliyor, evde halaylar çekiliyor kasap havaları oynanıyor. 17 çocuk asansörle oyun oynuyor, her yer çöp içinde, kapılar önünde dağlar kadar terlik ve ayakkabı yığılıyor. Evin içinde sokak köpekleri besleniyor, kedi köpek hepsi binamıza o kadar alıştı ki çoluk çocuk kuyruk sallayıp eve giren çıkanı karşılıyorlar. Bu durumda ben evden çıkmak istiyorum ama kiracı değil ev sahibiyim, ne yapabilirim? M.D.

Buna ne denir denir biliyor musunuz? ‘Masum köpeğin ahı’ denir. Küçücük hayvan size ne yaptı ki? Köpeği uzaklaştırma kararı veren hakime şimdi başvurun ve deyin ki, “Köpeği rahatsızlık verme ihtimaline karşın evden uzaklaştırdın, hadi şimdi rahatsızlık veren 17 çocuğa da uzaklaştırma kararı ver”. Bakalım ne söyleyecek? Şu hayvanların insanlardan çektiğini görüyorum içim sızlıyor. Apartmanlarda hayvan besleme yasağı yok. Bunu yıllardır yazıyorum. Ancak iki istisna var. Birincisi; hayvanın rahatsız edici davranışı olması.

[[HAFTAYA]]

Yani ısıran, saldıran hayvan olması. İkincisi; yönetim planında binada hayvan beslenemeyeceğinin hüküm altına alınması. Yönetim planında bu hüküm olan binalarda el kadar köpeklerin sokağa atılması kararı verildiğini çok gördüm. İçim sızladı. Buna karşın özellikle yaşlılara veya yalnız yaşayan kimselere doktorların tavsiyesi ‘hayvan besleyin’. Çünkü hayvan beslemek stesi azaltıyor, hayata bağlıyor, ömrü uzatıyor. Ama bizim adalet sistemimiz hayvanları evden sokağa atmayı hedefliyor. Böyle bir çelişki kabul edilebilir mi? Evde beslenen bir hayvan adeta o ailenin bir ferdi olur, böyle bir aileye ‘hayvanını sokağa at’ demek ‘evladını sokağa at’ demeye benzer. Bu mümkün mü? Ama ne yazık ki bizde böyle kararlar çok. Çocuğumuza hayvanlara karşı korku duyup şiddet uygulama yönünde telkinde bulunacağımıza onları sevmeyi öğretsek daha mutlu bir nesil yetişir. Bu bir medeniyet meselesidir. Medeni insan bilir ki insan hayatı hayvansız olmaz. Dünyaya önce hayvanlar gelmeseydi insanlık olur muydu? Siz ne yapacaksınız? Valla bu komşularınıza katlanacaksınız. Ya da isterseniz köpekli aileyi uzaklaştırma kararı aldıran komşunuza söyleyin, gitsin yalvar yakar olsun o köpekli komşuyu tekrar evine gelmesi için ikna etsin. Köpekli komşu o kiracılar için tahliye davası açsın köpekten şikayetçi olan komşu da bir daha da böyle kötü işler yapmasın. Yoksa hep birlikte çekersiniz. O köpeği de çok ararsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder