Tamer Heper Meskenler iş yerine dönüşür mü?
HABERİ PAYLAŞ

Meskenler iş yerine dönüşür mü?

Zemin artı iki katlı binanın tümü bana ait. Katlar tapuda mesken olarak tescilli. Ancak ben alt katı işyeri olarak kullanmak istiyorum fakat meskenin işyeri olarak kullanılamayacağı ifade ediliyor. Buna bir çözüm var mıdır? A.E.

*****

Okuyucumun bahsettiği bina zemin artı iki kat ve tümü kendisine ait. Doğrusu ilk defa bu cümleden, acaba binada kat mülkiyeti var mı yok mu diye düşündüm. Zira kat mülkiyeti tesis edilmemiş olabilir. Her binada kat mülkiyeti tesis olunur diye bir mecburiyet yok. Böyle bir binaya sahip olan biri kat mülkiyeti tesis etmemiş olabilir. Bu durumda da zemin katta işyeri açması kat mülkiyeti mevzuatına tabi olmaz, genel sisteme göre işlem yapılır. Ancak kat mülkiyeti tesis olunduğu izlenimi, bağımsız bölüm ve mesken kaydının mevcudiyeti ile anlaşılıyor.

Haberin Devamı

Bu halde de muhtelif ihtimaller var. Birincisi işyeri açıldığında diğer kat maliklerinin müdahalesi söz konusu olur ki okuyucumun anlattığı olayda başka kat maliki yok, hepsi kendisinin. İkinci husus açacağı işyeri büro vasfında bir yer ise bağımsız bölümlerde büro vasfında işyeri açılabilir. Örneğin avukatlık bürosu veya muhasebe bürosu açmak mümkündür. Bu durumda da problem yaşanmaz. Bunun dışında ruhsatı gerektiren bir iş ise buna dikkat çekmek isterim. Bu halde ruhsat temini mümkün olmaz. Bu durumda tadilat projesi yapılır, buna göre yönetim planı hazırlanır ve alt kat meskenden işyerine dönüştürülür, sonrasında idari işlemler yürütülür. Biraz bürokratik işlem vardır ama binanın tümüne okuyucum sahip olduğundan bunların yapılması da çok zor olmaz. Azıcık masrafı gerektirir o kadar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder