Tamer Heper Meskenlere özel hüküm var
HABERİ PAYLAŞ

Meskenlere özel hüküm var

Haberin Devamı

Borçlunun tarlasına haciz koydum ihale ile satıldı ben aldım ama bu yeri yine de dört senedir kendisi kullanıyor. Ecrimisil isteyebilir miyim? Tarlası satıldı, başka malı yok, evi var. Bunu sattırabilir miyim? S.C.

Şimdi önce siz alacağınızı kurtardığınıza, tarlayı sattırıp paranıza kavuştuğunuza (veya yeni bir tarlaya kavuştuğunuza) şükredin. Bizde alacaklılar alacağını böyle kolaylıkla alamıyor. Siz doğmuş alacağınızı hallettiniz şimdi de doğacak alacağınıza bakıyorsunuz. Bunun için önce ecrimisil talebi ile dava açmanız, bu davayı kazanmanız gerekir. Hele bu işleri bir tamamlayın bakalım. Belki vatandaş bu defa elindeki mal haraç mezat gitmesin diye paranızı ödeyecek? Ha ‘evini haczedebilir miyim?’ derseniz evet ev haczedilir ama bir de meskeniyet iddiası diye bir husus var. Bir kimsenin hali ile mütenasip evi haczedildiğinde, borçlu bu durumda meskeniyet ididasında bulunur. Bir kimsenin ancak ihtiyacının üzerindeki evi haczolunur, ancak ihtiyacına yeter tek evi haczolunmaz, bu nedenle evin durumu çok önemlidir. Hele o safha gelsin bunu o zaman düşünürsünüz, bugün için erken, önünüzde bayağı zaman alacak bir dava süreci var.

[[HAFTAYA]]

Mirasın reddi için erken Üniversiteyi bitirmek üzereyim ve işe başlayacağım. Ancak babamın düzensiz yaşayışı nedeni ile uçan kuşa borcu var. Şimdiden reddi miras yapabilir miyim? İşe başlayınca babamın borçları için maaşımdan kesinti yapılır mı? B.T.


Reddi miras yani mirasın reddi bir kişinin ölümü üzerine yapılır. Sağ olan birinin mirası reddolunamaz. Bu nedenle babanız sağ iken mirası reddedemezsiniz. Zaten gördüğüm kadarı ile babanızın borcundan sizin sorumlu olacağınızdan çekiniyorsunuz. Babanız sağ olduğu sürece onun borcundan dolayı sizin malvarlığınıza zarar gelmez veya alacağınız ücret veya maaştan kesinti yapılmaz. Babanız sağ olduğu sürece bu yönde müsterih olun. Ancak babanızın ölümü halinde onun mirasçısı olmanız nedeni ile varsa mal varlığına sahip olacağınız gibi borçlarından da sorumlu olacaksınız. İşte o zaman ücret veya maaşınıza haciz gelebilir. Bunu önlemek için babanızın ölümünden sonra mirası reddetmeniz gerekir, bugün değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder