Tamer Heper Miras arsa ve tarla satışı nasıl olur?
HABERİ PAYLAŞ

Miras arsa ve tarla satışı nasıl olur?

Köyde babamızdan kalan arsamız var. Bunun 3/5’i ağabeyimin, 2/5’i benim. Ağabeyim bu arsanın tamamını istedi, dava açtı. Duruşmaya gittik, ‘bu arsayı ben de istiyorum’ dedim. Avukatı ‘satarız’ dedi, fiyatı konuştuk, teklif ettiğim rakamı avukat kabul etti. Hatta el sıkıştık ve avukat ‘tamam ben sattım’ dedi. Ben de bu söze güvenerek satış bedelini topladım ama baktık ki avukat İstanbul’a dönmüş, şimdi arıyorum bulamıyorum. Ağabeyim de hâlâ ‘ya bölüşelim ya da ben alacağım’ diyor. Bu durumda ne olur? l E.Ç.

Haberin Devamı

***

Önce ne olmazı söyleyeyim, sonra oluru konuşuruz. Avukatın sizinle el sıkışarak ‘sattım’ demesi ile bu iş olmaz. Öyle koridorlarda el sıkışmayla arsa satılıyor olsa, koyun pazarlar gibi sıkışa sıkışa gayrimenkuller alınır satılır! Yok böyle bir şey.

Defalardır yazıyorum, bırakın yollarda el sıkışmayla, noterde bile satış yapamazsınız. Satış tapu müdürlüklerinde olur. Şimdi bu meslektaşımızı bulamıyorsunuz, bulsanız ne olacak? Ağabeyin muvaffakati olmadan size bu yeri satabilecek mi?Dava için aldığı vekalet bile böyle bir satışta işe yaramaz. Tapuda vekaleten satış yapabilmek için özel vekaletname gerekir. Dolayısıyla bu işten sonuç beklemeyin.

***

Ağabey almak istiyor, bunun için mahkemenin sonucunu bekleyeceksiniz. Gayrimenkul köyde. Bu ifade bu yerin ‘tarla’ olduğunu gösteriyor. Anlatım içinde bu yerden ‘arsa’ diye söz ediliyor, şayet gerçekten arsa ise artık bu yer tarla değil. Bu ayrımı niye yaptım? Çünkü tarlanın özellikleri başka arsanın özellikleri başka.

Bu yer tarla ise parsellere ayrılmaz yani 3/5 ve 2/5 olarak bölünmez. Bu nedenle de satışa çıkarılır. Arsa ise bölünebilir. ‘Arsa’ demek bu yerde imar planı yapılmış demek. Bu plan notlarında en az parsel alanları belirlenmiştir. Arsa bölündüğünde bu en az parsel alanını karşılıyorsa, bölünebilir.

Yeni parseller oluşabilir. Karşılamıyorsa bölünemez, bu durumda da yine satışı cihetine gidilir. Satışa çıktığında yüksek meblağı teklif eden arsayı alır. Okuyucum satın alma bedelini denkleştirdiğine göre ihalede de alma imkanına sahip olabilecektir. Durum budur. El sıkışma işin sonu değildir. Keşke meslektaşım bu izlenimi vermeseydi.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder