Tamer Heper Miras eşit paylaşılacak
HABERİ PAYLAŞ

Miras eşit paylaşılacak

Birinci hanımının vefatı nedeniyle kişi, ikinci evliliğini yapıyor. Her iki evlilikten de çocuğu olmuyor. Bu kişi bekarken bir daire satın alıyor. Daha sonra kişi, ikinci hanımla evliyken vefat ediyor. Bu kişiye babasından da hisseli bir daire kalıyor. Bu iki daireden ölen kişinin kardeşine ne kadar hisse düşer?  H.K

***

Okuyucumun sorusu miras payları ile ilgili. Anlatımından çıkan sonuç, vefat eden kişinin mirasçıları hayatta kalan eş ve kardeşi, bunların paylarını merak etmiş. Durum şu: Miras paylarında çocuksuz ölen kişinin malvarlığının yarısı hayatta kalan eşine ve diğer yarısı da kardeşlerine kalır.

Haberin Devamı

Benim anladığım doğruysa ve tek kardeş varsa miras hayatta kalan eş ile yarı yarıya sahip olunacak. Şayet kardeş birden fazlaysa yarısını hayatta kalan eş aldığı gibi diğer yarısı kardeşler arasında eşit bölüştürülecek.

***

Bu anlatılan miras payı. Okuyucum bir de elde edilen malların, elde ediliş sıralarını söylemiş. Acaba eşin edinilmiş mallara katılma rejimini mi sormak istedi? Bilemiyorum ama malları edindiği tarihler bildirildiğine göre ve evin evlilikten önce alındığı, diğer hissenin de miras kaldığı ifade edildiğine göre bu husus düşünüldüğünde her ikisi de edinilmiş mallara katılma rejimi dışında mallardır.

Yani miras payı dışında hayatta kalan eşin bu rejime tabi olarak talepte bulunabileceği mallardan değildir. Miras yukarıda açıkladığım şekilde eş ve kardeşler arasında yarı yarıya paylaşılacaktır. Bir veraset ilamı çıkarıldığında paylaşımın bu şekilde olduğu da görülecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder