Tamer Heper Miras önce eşe kaldı
HABERİ PAYLAŞ

Miras önce eşe kaldı

Eniştemin ölümünden sonra ablam da öldü. Çocukları yok, ablamın üzerinde tapulu bir daire var. Eniştemin birinci ve ikinci derece yakını da yok. Eniştemin verasetini almak için üçüncü derece yakını araştırılıyor. Şayet üçüncü derece yakını çıkarsa ne olur, çıkmazsa ne olur?

★ ★ ★ ★ ★

Her zaman hatırlattığım bir hususu hatırlatarak yanıtıma başlayacağım. Mirasçılar derece derecedir. Birinci derece çocuklar ve onların da alt soyu... İkinci derecedekiler anne-baba ve kardeşler... Üçüncü derecedekiler ise büyükanne-büyükbaba, amca, hala, dayı ve teyze.

Haberin Devamı

Birinci derecede mirasçı varsa ikinci dereceye miras kalmaz, birinci derecede mirasçı yoksa ikinci derece mirasçı olur. İkinci derecede de mirasçı yoksa miras üçüncü derece mirasçıya kalır. Ancak eş bunlarla birlikte olduğunda her zaman mirasçı olur ama payı değişir. Birinci-ikinci ve üçüncü derecede mirasçı yoksa bu halde mirasın tamamı eşe kalır.

★ ★ ★ ★ ★

Bu cetvel her zaman gözönünde bulundurulacak bir cetveldir. Her miras olayının çözümünde gözönünde bulundurulacaktır. Böylece okuyucumun sorusu neredeyse aydınlandı değil mi? Enişte öldü, sonra eşi öldü, bilinen de başka mirasçı yok. Olsa olsa üçüncü derece mirasçı aranıyor.

Üçüncü derece mirasçı bulunmazsa sonra ölen eş, eniştenin tüm malvarlığının sahibi olacak, üçüncü derece mirasçı varsa o tarihte sağ kalan eş mirasın dörtte üçünü alacak, üçüncü derece mirasçılar dörtte birini alacaktı. Ancak abla da öldü. Onun da ölümü ile şimdi gerek kendi varlığı ve gerekse enişteden gelen malların tamamı, ablanın mirasçılarına kaldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder