Tamer Heper Mirasçılar Emlak Vergisi öder mi?
HABERİ PAYLAŞ

Mirasçılar Emlak Vergisi öder mi?

Babamın üzerine 2 katlı ev vardı. Babam vefat etti, annem ve ben mirasçıyız, kardeşlerim de yok. Ev 200 metrekarenin altında olduğundan (95+95) Emlak Vergisi’nden ikimiz de muaf mıyız? Yoksa birimiz mi muaf olur? A.O.

***

Emlak Vergisi’nden muaf olmanın şartları var. Birini siz de söylemişsiniz. Mesken 200 metrekareden küçük olacak. Sizinki öyle. Bir de gelir getiren başka gayrimenkul bulunmayacak veya başkaca bir yerlerden geliri olmayacak. Bu durumda yani mesken vasfında bir evin miras olarak kalması durumunda mirasçıların Emlak Vergisi’nden muaf olmaları için her birinin durumuna bakılacak.

Haberin Devamı

Cümlelerimde hep mesken vurgusu yapıyorum çünkü işyerlerine bu durumda muafiyet imkanı tanınmıyor. Yukarıda açıkladığım şartları taşıyan hissedar, hisseleri oranında ödemeleri gereken Emlak Vergisi’ni ödemeyecek. Ancak bu şartları taşımayan diğer hissedarlar için değişen herhangi bir durum olmuyor. Diğer hissedarlar Emlak Vergisi ödemelerine devam edecek.

***

Okuyucum gerek kendisinin ve gerekse annesinin durumu hakkında bir bilgi vermemiş. Ancak yukarıda saydığım hususlar hesaplanabilen hususlardır. Annesinin veya kendisinin durumu itibarıyla Emlak Vergisi’nden muaf olması gerekiyorsa, ilgili belediyeye dilekçeyle başvurup bu durumu bildirecek. Her ikisinin durumu uymuyorsa Emlak Vergisi ödeyecekler. Birinin durumu uyuyor, diğerinin uymuyorsa uymayan, hissesi oranında Emlak Vergisi ödeyecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder