Tamer Heper Mirasın yarısı evlada geçer
HABERİ PAYLAŞ

Mirasın yarısı evlada geçer

Haberin Devamı

Bekar bir kişinin, hayatta babası ve kardeşleri varsa onun mirası kime kalır? 65 yaş üzerindeki kişilerden rapor istenmesi konusundaki yazınızı okudum. Peki bir yasa hükmü mü var ki bu rapor isteniliyor? Yanıtınızı merakla bekliyorum? T.K.

İlk soru miras olduğuna göre önce onunla ilgili yanıt vereyim. Bekar çocuksuz biri vefat etiğinde mirası ikinci derece mirasçılara geçer. İkinci derece mirasçılar anne-babadır ve kök içinde halefiyet yolu ile de kardeşlerdir. Siz babanızın yaşadığından bahsettiğinize göre anneniz önce vefat etmiş. Mirasın anne-baba arasında ikiye bölünmesi gerekirken anne olmadığına göre onun payı da bölüşülecek.

[[HAFTAYA]]

O halde babanız mirasın yarısını alırken anneye düşen öteki yarı kardeşler arasında pay edilecek. Geleyim günün konusuna. Yakında yazdığım 65 yaş meselesi toplumda üzüntü yarattı. Bu konuda çok tepki alıyorum. Tepki bana değil uygulayıcılara. 65 yaş üzerindekiler neredeyse isyanda. Çok ama çok doğru bir tespitle teknoloji ve sağlık elemanlarının gelişmesi sonucu ortalama ömür uzadığı gibi sağlıklı yaşam da olumlu gelişme gösterdi. Eskiden 65 yaşı yaşlı gurubuna sokarken artık neredeyse orta yaşın son seneleri olarak görüyoruz. Dolayısı ile bürokrasinin de buna uyması lazım. Bakın bakalım teknolojide, tıpta, sair bilim dallarında 65 yaşın üstünde olup da hâlâ otorite olan kişi sayısı o branşın yüzde kaçı? Oldukça üst seviyede. Dolayısı ile 65 yaş tecrübenin doruk noktası. Bir kimsenin sadece doğum tarihine bakıp ona akıl hastası muamelesi yapmak toplumu haklı olarak üzmüş durumda. Ancak sorunuzun karşılığı olarak şunu söyleyeyim: Kanunlarımızda 65 yaşını geçenlerden akıl sağlığı raporu alınır diye bir hüküm yok. Bu işgüzarlıktan kaynaklanıyor. Yoksa böyle bir rapor almak tarafların kendi iradesi ile olabilir, o da ölümden sonra yapılan işlemin iptali talep edildiğinde en çok dayanılan husus “bu kişi yaşlılıktan dolayı akıl hastasıydı, yaptığı işlem geçersizdir” iddiasını bertaraf etmek için. Çünkü bu husus çok sığınılan bir iddiadır ama bu, tarafların arasındaki bir husustur ki bir kamu kurumunun buna alet olması, taraf olması, durduk yerde karşısındakini hasta yerine koyması veya sağlıklı görünen birinin akıl sağlığını ispat etmesini istemesi yanlıştır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder