Tamer Heper Mirasta torunun da saklı payı var
HABERİ PAYLAŞ

Mirasta torunun da saklı payı var

80 yaşındayım. Hayatta olan eşim ve iki kızım var. Büyük kızım dul, küçük kızımın kocası ise hayırsız. Kanunsuz işler yapıp yurtdışına kaçtı. Kızım da bir hastalık sonucu vefat etti, damat torunumu da yanına aldı. Şimdi benim vefatımda bu hayırsız damadın, bana ait iki-üç parça gayrimenkulü sattırmasından ve mirasçılarımı mağdur etmesinden korkuyorum. Buna karşı nasıl bir önlem alabilirim? F.A.

***

Okuyucumun üzüntüsünü anlıyorum. İnsanlar hayatlarında rahat etmek için birtakım mallar ediniyor, sonra bunların geleceği ne olacak diye böyle kara kara düşünüyor. İnsan kendisinden sonra hayatta kalacak olan çoluk çocuğunun geleceğini düşünerek bazı yatırımlar yapıyor ama evdeki hesap çarşıya uymuyor.

Haberin Devamı

Okuyucumun problemi de böyle, geleceğe yönelik endişeler. Doğrusu okuyucumun vefatında eşi hayatta olduğu takdirde bahsettiği malvarlığının dörtte biri eşine, kalan dörtte üçlük kısmın yarısı büyük kızına, diğer yarısı da ölen kızının çocuğuna veya çocuklarına kalacak. Dolayısıyla hayırsız damadın kendi adına bir miras payı yok.

Ancak kızı adına olacak hisseyi, çocuğunu etkileyerek satışa konu yaptırması mümkün. O da doğrudan doğruya miras kalır kalmaz bunu yapması mümkün değil, zira miras elbirliği ortaklığı şeklinde kalacağı için hisse satışı hukuken mümkün olmayacak. Bunun paylı mülkiyete çevrilmesi, sonra paylı mülkiyet hissesinin satışının yapılması lazım. Bu da yurtdışından biraz zor. Ayrıca paylı mülkiyet satışında diğer hissedarların öncelikli alım hakkı olacak. Bu da damat için ayrı bir problem.

***

Bu arada okuyucuma vasiyetname yapıp küçük kızın çocuğuna kalacak payı bertaraf etmesini tavsiye etmişler. İyi ama bu yolla tamamını bertaraf edemiyoruz ancak yarısını bertaraf edebiliyoruz. Bu bir işe yarayacaksa evet vasiyetname yapılarak torunun payının yarısı yani saklı payı kendisinde bırakılıp diğer yarısı büyük kıza aktarılabilir.

Bunlar dışında gelecekte neler yaşanır bilinmez, önlem de ancak doğacak şartlara göre alınır. Dileğim küçük kızın çocuğunun yani okuyucumun torununun, babasının kötü niyetine alet olmaması.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder