Tamer Heper Müebbet ağır hapis gerçekten ağırdır
HABERİ PAYLAŞ

Müebbet ağır hapis gerçekten ağırdır

Gazete haberlerinde ağır cezalık suçların mağdurlarının müebbet hapse isyan ettiğini, ağırlaştırılmış müebbet istediklerini görüyorum. İkisi de ölene kadar hapis değil mi, farkı ne? G.Y.

***

Doğrusu basit bir tarifle okuyucumun dediği doğrudur ama birtakım farkları olmasa niye iki türlü isim verilsin? Öyle değil mi? Evet ikisi de ölene kadar hapistir ama infazda farklılıklar vardır. Şöyle: Hapis cezasına çarptırılan biri, bir süre hapis yattıktan sonra koşullu salıverme denilen bir uygulamadan yararlanır, yani cezasının tümünü çekmeden hapisten çıkar.

Haberin Devamı

İşte müebbet hapis cezasına çarptırılan biri 24 yıl hapis yattığı takdirde koşullu salıvermeden istifade ederek dışarı çıkar. Ama ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan biri 24 yılda değil 30 yılını doldurduğunda bu haktan yararlanır. Görüldüğü gibi hapiste kalma süresinde farklılık var ama bu kadar değil. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alanlar için infaz süresi içinde de farklılıklar vardır. Bir kısmı şunlardır:

***

Hükümlü, tek kişilik odada barındırılır. Hükümlüye, günde bir saat açık havaya çıkma ve spor yapma hakkı tanınır. Kendisi ile aynı ünitede kalan hükümlülerle temasta bulunmasına sınırlı olarak izin verilebilir.

Hükümlü, kurum idare kurulunun uygun gördüğü hallerde ve 15 günde bir kez olmak üzere (f) bendinde gösterilen kişilere, süresi 10 dakikayı geçmemek üzere telefon edebilir. Hükümlüyü; eşi, altsoy ve üstsoyu, kardeşleri ve vasisi, belirlenen gün, saat ve koşullar içerisinde 15 günlük aralıklarla ve günde bir saati geçmemek üzere ziyaret edebilirler.

***

Hükümlü hiçbir suretle ceza infaz kurumu dışında çalıştırılamaz ve kendisine izin verilmez. Hükümlü, kurum iç yönetmeliğinde belirtilenlerin dışında herhangi bir spor ve iyileştirme faaliyetine katılamaz. Hükümlünün cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez.

Hükümlü hakkında uygulanacak tüm sağlık tedbirleri, tıbbi tetkik ve zorunluluklar hariç ceza infaz kurumlarında, mümkün olmadığı takdirde tam teşekküllü devlet ya da üniversite hastanelerinin tek kişilik ve yüksek güvenlikli mahkûm koğuşlarında uygulanır.

Haberin Devamı

Görüldüğü gibi ağırlaştırılmış müebbet hapsin infazı gerçekten de ağır şartlar içermektedir. İşte bunu bilen mağdurlar müebbet hapis cezasına karşı çıkıp ağırlaştırılmış müebbet hapis talep etmektedirler.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder