Tamer Heper Mülkiyet hakkı korunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Mülkiyet hakkı korunmalı

Haberin Devamı

Anneme ait bir dairenin bulunduğu binada kat malikleri bir müteahhit ile anlaşmış. Bizlerden habersiz toplantılar yapılmış ve bir proje üzerinde anlaşılmış. Annemin dairesi 86 metrekare ve üç cepheli. İmzalanan sözleşmeye göre ise anneme 70 metrekare ve arada kalan bir daire verilecek. Bunda hakkımızın kaybolduğu açık. Önlem alabilir miyiz? ● S.K.

Konu açıldığında bu hususu çok yazdım. Hatırlattığım husus şuydu: İster kentsel dönüşüm olsun ister kentsel dönüşüm olmadan binaların yenilenmesi amaçlı olsun, bir bina yıkılıp yenisi yapılacak ise buna tüm bağımsız bölüm malikleri katılmalıdır. Üçte iki oy çokluğu ile alınan kararlar yasaya aykırı olduğu gibi Anayasa’ya bile aykırıdır. Nasıl böyle geniş konuşabiliyorum? Şöyle:

★ ★ ★

Bir gayrimenkule malik olmak mülkiyet hakkını ilgilendirir. Mülkiyet hakkı ise Anayasa teminatının altındadır. Ayni haktır ve mutlak haklardandır. Her türlü koruma altındadır. Her türlü tecavüz hukuk çerçevesinde önlenir.

Peki sizin haberiniz olmadan üçte iki ile yapılan bir sözleşme ile Anayasa teminatı altında olan daireniz bir şekilde elinizden alınabilir mi? Alınamaz. İyi ama üçte iki ile karar aldık, senin evini yıkıyoruz demek mülkiyet hakkına tecavüz değil mi? Hiç tereddütsüz tecavüz. Örnek okuyucumun durumu. Elverişli durumdaki dairesini elinden al, dilediğin yerde bir yer ver, bu nedir?

★ ★ ★

Bugüne kadar bu tecavüz hep yapıldı. Vatandaşı deprem riskine karşı koruyoruz denildi, evleri müteahhitlere gelir kaynağı yapıldı. Ben bunlara oldum olası karşı çıktım. Şimdi okuyucumun da dava açarak bir tedbir kararı talep etmesini önereceğim. Ancak böyle bir tedbir kararı verilir mi? Doğrusu ortam şartlarında emin değilim ama ortada bir hak kaybı, mülkiyete bir tecavüz varken verilmesi lazım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder