Tamer Heper Mülkiyet hakkı söz konusu
HABERİ PAYLAŞ

Mülkiyet hakkı söz konusu

Ailemizin kullandığı arazide 1989’da kadastro çalışması yapıldı. Çalışmadan sonra aile büyükleri annemiz ve babamız vefat etti. Bugüne kadar da aileden kalan araziyi kullanıyoruz. İçinde hayvan barınakları ve ağaçlarımız var. Şimdi son günlerde imar barışı için başvuru nedeni ile araştırdığımızda gördük ki bizim olduğunu sandığımız arazi bir başkasının adına kayıtlı. Kadastro çalışmasında bunlar başkasının adına kaydolunmuş. O kişi de bu yeri oğluna devretmiş. Yani şimdi bizim değil. Bu durumda geri almak mümkün mü? ● M.E.

Haberin Devamı

Okuyucuma çok net olarak bir yanıt veremeyeceğim, ancak şöyle bir açıklama yapayım. Kadastro çalışmaları yapıldığında çalışmaların sonucu ilan olunur. Bu askı süresinde itiraz mümkündür. Askı süresi geçtikten sonra da yine kadastro çalışmaları nedeni ile oluşmuş hatalara karşı dava açma imkanı vardır. Üstelik dava açma süresi uzundur, 10 yıldır. Bu olayda askı süresi yani itiraz süresi geçmiş, 10 yıllık dava süresi de geçmiş. Bu durumda okuyucumun durumu sıkıntı verici yani dava dahi açamayacak bir hale gelmiş.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak bir husus daha düşünülebilir. Kadastro çalışması sırasında sınır ihtilafı doğabilir, buna benzer hatalar olabilir. Bunların düzeltilmesi için yukarıda açıkladığım hususlarda ve yine anlattığım sürelerde müdahaleler olabilir. Peki eldeki mal tamamen elden çıkmışsa 10 sene geçmekle buna göz yummak mı gerekecek? Bence hayır, böyle bir durumda mülkiyet hakkının elden çıkmasına neden olunduğu için 10 yıllık dava süresine bakılmadan davanın görülmesi gerektiği görüşündeyim. Zira artık kadastro çalışması sırasında yapılmış sıradan bir hatadan değil, mülkiyet hakkına müdahaleden söz ediyoruz derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder