Tamer Heper Müsterih olun
HABERİ PAYLAŞ

Müsterih olun

Ben görme engelli biriyim, annem ve babam ayrı yaşıyor. Babamın birtakım düzensiz işleri var, bu yüzden de oldukça yüklü borcu var. Alacaklılar buldukları yerde haciz yapıyor. Yani babam ölünce bana yüklü bir borç bırakacak. Ben mecburen mirası reddedeceğim. İyi ama engelli olduğum için çalışma imkanlarım son derece kısıtlı, dolayısı ile babamdan kalacak sosyal güvenlikle ilgili maaş var. Ben mirası reddettiğimde bu maaş da gidecek mi? Gitmemesi için ne yapmalıyım? E.A.

Babanızın ölümü halinde size bir maaş bağlanacak ise bu miras kapsamında değildir, bu ilgili kanunlarla size tanınmış bir haktır. Dolayısı ile mirasın reddi ile ilgisi yoktur.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Siz mirası reddetseniz bile bu maaş size bağlanır. Dolayısı ile şimdiden veya sonradan yapmanız gereken herhangi bir işlem yoktur, müsterih olun, gerektiği zaman maaşınız bağlanır.

Şanslısınız

Bir daire almak üzere satıcı ile anlaştık ama yaptığım araştırmada binanın bir bölümü için yıkım kararı alındığını, konunun encümende olduğunu öğrendim. Ancak aklım almadı, bu bina yapılırken akıllar neredeydi? Burada oturan onca kişi ne yapacak. Suyu, elektriği, gazı niye verildi? Çözüm nedir? A.T.

Bir binanın yasal olarak inşası, tasdikli projesine ve imar mevzuatına uygun yapılması sureti ile olur. Sizin binanız kesinlikle anlaşılıyor ki projesine aykırı yapılmış. Bu hallerde bir binanın projeye aykırı kısımları encümen kararı ile yıkılır. Bunda yadırganacak bir şey yok. Ancak elbette yadırganacak hususlar vardır ve okuyucum bunlara zaten işaret etmiş. Böyle bir bina yapılırken görülmez mi? görülür. Su, elektrik, gaz nasıl verilir? Bunlar iyi paraya satılıyor ise verilir. Bunlara göz yumulur ama sonra yıkım kararı verilir ve zavallı sade vatandaş bu yükün altında kalır. Bunun çözümü binanın projesine uygun hale getirilmesidir. Ancak bina projesine göre iki kat fazla yapılmışsa ya iki kat yıkılacak veya imar mevzuatında değişiklik varsa tadilat projesi yapılarak bina yasal hale getirilecek. Tabii ki burada kendinizi şanslı hissedin, zira pek çok vatandaş böyle bir hukuki kusurlu binayı bilmeden satın almaktadır ancak siz kusuru görmüşsünüz. Yukarıda anlattığım şekilde bir çözüm bulunursa bina yasallaşır, bulunmuyorsa binadakiler endişe içinde yaşar. Başka yolu yok.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder