Tamer Heper Müteahhit de masrafa katılacak
HABERİ PAYLAŞ

Müteahhit de masrafa katılacak

Haberin Devamı

125 bağımsız bölümlü bir sitede kat malikiyim. Sitede aidat toplanıyor ve bizler ödüyoruz. Ancak müteahhidin satmadığı daireleri var. Müteahhit bunlar için aidat ödeyecek mi? B.G.

Kat mülkiyeti tesis edilmiş veya kat irtifakı tesis edilmiş olup, inşası tamamlanmış ve üçte ikisi fiilen kullanılmaya başlanılmış yapılarda artık kat mülkiyeti mevzuatı uygulanır. Bu durumda da bağımsız bölüm malikleri aidat öder. Buna müteahhit de dahildir. Yukarıda kat mülkiyeti mevzuatının uygulanacağı hallerden söz ettim. Bunun istisnası olduğu için bu açıklamayı yaptım.

[[HAFTAYA]]

Herhangi bir binada kat mülkiyeti tesisi mecburi değildir. Bu durumda ortak mülkiyet söz konusudur ve bu halde kat mülkiyeti mevzuatı uygulanmayacağı için masrafa sadece kullananlar katılır, müteahhidin boş dairesi için masraf istenmez. Ancak son anlattığım olay sizi pek ilgilendirmiyor. Zira 125 bağımsız bölümün bulunduğu bir binada kat mülkiyeti veya kat irtifakının kurulu olmayacağı ihtimalini bile düşünmüyorum. Dolayısı ile sizin için durum ilk açıkladığım gibi, müteahhit de masrafa katılacak.

Fesihten sonra da alınır

Bir sitede kapıcı-bahçıvan olarak çalışıyorum. Günlük çalışma sürem 15 saat. Ancak buna karşın fazla mesai alamadığım gibi beni işten çıkartmakla da tehdit ediyorlar. Bu halde fazla mesaimi nasıl alırım? İşten çıkarılırsam hakkım saklı mı yoksa hakkımı kaybeder miyim? M.B.

Bir işçi haftada 45 saat çalışır, bu süre haftanın günlerine bölünür. Cumartesi çalışması varsa günlük çalışma süresi buna göre ayarlanır. Bunun üzerindeki çalışma fazla mesaidir ve her saat için normal saat ücretinin yüzde 50’sinin ilavesi sureti ile ödenir. Fazla çalıma işçinin izni ile yapılır, işçiye zorla fazla mesai yaptırılamaz. Senelik fazla mesai de 270 saatten fazla olamaz. Bu para işçiye örenmezse işçinin dava yolu ile alma imkanı vardır. Çalışma dönemi içinde alınmayan fazla mesai ücreti iş akdinin bitmesinden sonra da istenilebilir. Bunun için işçinin kendisinin veya işverenin sözleşmeyi feshetmiş olmasının önemi yoktur. Tabii unutmayın ki haklı nedenler olmadan işten çıkarılırsanız bir de kıdem tazminatı söz konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder