Tamer Heper Nafaka borcu ödenmelidir
HABERİ PAYLAŞ

Nafaka borcu ödenmelidir

Geçmiş nafaka borcumu ödemediğim için icra ceza mahkemesinden tazyik hapisi aldım. 10 gün içinde 3 aylık ödeme yapmam gerek. Hapis cezasının kalkması için ödemeyi nereye yapmam gerek. Bir dilekçe yazılır mı? Yoksa direk icra dairesine mi yatırılır? ● G.G.

Nafaka borçlarının ödenmemesi sonunda alacaklının talebi üzerine icra ceza mahkemeleri tarafından borçlu hakkında hapis kararı verilebilir. Bu nedenle özellikle nafaka borçlarının ödenmesi şarttır. Şayet karara rağmen borç ödenmezse borçlu için hapis kararı infaz edilir. Ödenmesi durumunda ise hapis kararı kalkar. Bunun için takibin yapıldığı icra dairesine ödeme yapmak ve ödemenin yapıldığını kararı veren mahkemeye bildirmek gerekir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bazı vatandaşlar, “İşten ayrıldım, maddi durumum bozuldu nasıl ödeyeyim?” diyerek nafakayı kesmekte, işten çıkmış olmasını geçerli mazeret olarak ileri sürmektedir. Oysa böyle bir mazeret kabul görmez. Nafaka tayin olunurken nafaka alacaklısının ihtiyaçları ile nafaka borçlusunun mali gücü birlikte değerlendirilir. Şayet maddi gücü bir nedenle yok olmuş ise bunu mahkemesine bildirerek nafakanın indirilmesi veya kaldırılması talebinde bulunmak lazımdır. Mahkemeden alınacak karar ile nafaka yeni bir seviyeye inebilir. Şayet nafaka alacaklısının ihtiyaçları giderilmiş ise bir ihtimal kalkabilir ancak buna nafaka borçlusu kendiliğinden karar veremez, mahkeme kararı gerekir.

Bir hususu daha hatırlatayım. Nafaka ödememekten dolayı tazyik hapsine çarptırılan biri artık nafaka borcundan dolayı bir daha hapse girmem diye düşünmemeli, sonraki ödemezlikler için de aynı tedbir uygulanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder