Tamer Heper Nasıl bilirkişi olunur?
HABERİ PAYLAŞ

Nasıl bilirkişi olunur?

Mahkemelerde bilirkişi olmak istiyorum. Bunun için ne yapmalıyım? l M.N.

***

Bilirkişilik yapmak eskiden bir prosedüre bağlı değildi. Bir hakim tanıdığı, bilgisine ve ahlakına güvendiği bir kişiyi uzmanlık konusu gündeme geldiğinde bilirkişi olarak tayin ederdi. Ancak bugün durum değişik. Adliyelerde bilirkişilik yapabilmek için önce 24 saatlik bir eğitimden geçmek, eğitim kurumundan sertifika almak, sonra ilan edilen bilirkişilik meslek gruplarından birine girme durumu söz konusu ise bilirkişilik bölge kuruluna başvurmak gerekiyor. Şayet başvuran kişinin durumu bilirkişilik şartlarına uyuyorsa, o kişi bilirkişiler listesine dahil ediliyor. Mahkemeler de bilirkişi ihtiyacı doğduğunda bilirkişiyi meslek grubu içinden ve o listeden seçiyor.

Haberin Devamı

***

Dolayısıyla bilirkişi olmak artık kolay değil. Üstelik bilirkişilik çok da cazip değil. Bilirkişiye tayin olunan ortalama ücret dosya başına 500 lira. Bunun ortalama yüzde 30’u ödeme anında kesiliyor, geriye yaklaşık 350 lira kalıyor. Raporu hazırlamak ve teslimi için farklı zamanlarda adliyeye gitmek gerekiyor. Rapor verilse bile beğenilmezse eğer, raporu beğenmeyen taraf itiraz edecektir. Bu defa ek rapor gerekecektir, bir daha adliyeye git-gel yapılacak. Yani yol parası, yazıcınızın mürekkebi, harcanan kağıt hesaba girdiğinde elinizde kalır yaklaşık 250 lira.

***

Durun daha bitmedi. Bazı hallerde ikinci ek rapor istenilir ve ek raporlar için ilave bir ücret de ödenmez. Bilirkişiler adliye otoparkından yararlanamaz. Adliyeye girerken üst aramasında bir kolaylık sağlanmaz. Özellikle bu hususlar bilirkişilerin yakındığı meselelerin başında yer alıyor. Geleyim ceza mahkemelerinde bilirkişiliğe. Bu mahkemeler bilirkişinin ücretini hemen ödemez, tahsisat beklenir ve bu bekleme 6 aya kadar sürebilir.

***

Sevgili okuyucum hâlâ bilirkişilik yapmakta ısrarlıysanız, buyrun bütün bu aşamalardan geçeceksiniz ama bugünlerde yeni bir bilirkişilik listesi hazırlanmıyor, bir süre bekleyeceksiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder