Tamer Heper Nene hayatta mı?
HABERİ PAYLAŞ

Nene hayatta mı?

Nenemin üzerinde 500 metrekare yer var. 2 kız kardeşe düştü bu yer. Bu yer 250-250 metrekare olarak 2 kız kardeşe bölünebilir mi?

Soruya dikkat ettim, şimdiki zaman. Yani vardı diye ‘di’li geçmiş zaman değil, var diyor. Yani halen var. Bu demek ki nene hayatta. Bu durumda kimseye bir şey düşmedi. İki kız kardeş acaba nenenin neyi, nenenin kardeşi mi? Yoksa nenenin kızı mı? Bu da başka bir soru.

Şimdi soru şimdiki zaman olduğunda nene hayatta ve hiç kimseye bir şey düşmedi, mal hâlâ nenenin. Şayet nene hayatta değilse bu halde ona ait 500 metrekarelik yer elbette mirasçılarına geçecek.

Haberin Devamı

Şayet yasal mirasçıları iki kız kardeş ise onlara geçecek. Peki bunlar 500 metrekare yeri 250’şer metrekare olarak bölüşebilir mi?

★ ★ ★ ★ ★

Şayet planlı alanlarda olan bir arsa ise bunun yanıtını vermek için plan notlarına bakmak lazım. Plan notlarında asgari parsel alanı belirtilmiştir. Asgari parsel alanı 250 metrekare ve daha küçük ise paylaşılabilir. 250 metrekareden büyük ise paylaşamayacaklar. Bu durumda ya birlikte tasarruf edecekler veya satıp parasını paylaşacaklar. Bunu belediyeden öğrenebilirler. Şayet planlı alan dışında ise bölünemeyeceğini söyleyebilirim.

Bölüşmenin bir başka yolu da imara müsait ise bina yapıp, kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurarak bağımsız bölümleri paylaşmak. Bu durumda yeni parseller oluşturma ihtiyacı doğmayacağı gibi bağımsız bölümleri paylaşarak bir yerde ortaklıktan da kurtulmuş olacaklar. Yani nene hayatta değilse çözüm mümkün ama nene hayatta ise ne olur bilmem!a

Sıradaki haber yükleniyor...
holder