Tamer Heper Net bir süre söylenmez
HABERİ PAYLAŞ

Net bir süre söylenmez

Eşimle boşandık. Tek çocuğumuz için nafaka tayin olundu. Eşim de çalışıyor ama bana nafaka tayin olundu. Bu nafaka ne zamana kadar sürer? ● F.F.

Eşlerin boşanmaları halinde müşterek çocuğa bağlanan nafaka iştirak nafakasıdır. Yani çocuğun ihtiyacı olan paranın yarısını anne yarısını baba karşılayacak. Boşanma kararında velayeti kendisine verilmeyen eş için nafaka miktarı belirtilir.

Bu nafaka ne zamana kadar sürer? Genel hükümlere göre reşit olana kadar sürer. Yani 18 yaşın ikmali ile bitebilir. Ancak çocuk eğitimine devam ediyor ise eğitimine devamı sırasında nafakası devam eder. Zira Medeni Kanun’un 327’nci laddesi şöyle diyor: “Çocuğun bakımı, eğitimi ve korunması için gerekli giderler ana ve baba tarafından karşılanır.” Demek ki çocuğun eğitimi sırasında da nafaka ödenir.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Bunun dışında yine Medeni Kanun’un 364’üncü maddesi, “Herkes yardım etmediği takdirde yoksulluğa düşecek üst soyu ve alt soyu ile kardeşlerine nafaka vermekle yükümlüdür” diyor.

Demek ki reşit olana kadar nafaka ödenecek, reşit olduktan sonra evlat okumaya devam ediyorsa bu dönemde de ödenecek. Sonrasında ise artık sadece evlatlar için uygulanacak kural gidiyor yerine genel bir kural geliyor. Şayet evlat yoksulluğa düşmüş ise yine nafaka ödenir ama burada artık sadece evlada ödenir kuralı devam etmiyor, konu genişletiliyor. Şayet ana baba yoksulluğa düşmüş ise evladın imkanları çerçevesinde bu defa evlat da ana-babaya nafaka ödeyebiliyor.

Yani nafaka konusu sosyal bir mesele olduğu için geniş olarak ele alınmış.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder