Tamer Heper NOTER YANLIŞ YAPIYOR
HABERİ PAYLAŞ

NOTER YANLIŞ YAPIYOR

Haberin Devamı

Geçen gün vekaletname çıkartmak için Beşiktaş 16. Noteri’ne gittim. Noter makamında yok, yetkilendirdiği görevli var. Talebimi söyledim, belgelerimi verdim. Görevli hanım hüviyetime baktı, “Doktor raporu getir” dedi. “O niye?” diye sordum. “65 yaşını geçmişsin” dedi. “Geçtiysem ne olacak?” diye sordum. “Doktor raporu olmadan olmaz, akıl sağlığının belgelenmesi lazım” dedi.

Yani bu makama oturmuş, eğitiminin ne olduğunu bilmediğim hanım beni akıl hastası yerine koydu. “Talebinin yasal kaynağını gösterir misin?” dedim. “Göstermem” dedi. “Bana bu durumu yazı ile bildir, bu raporu almadan vekaletnameyi yapmayacağını yaz ver” dedim. “Onu da yapmam” dedi. Noterle konuşayım dedim, o da mesai saatinde pek yerinde bulunmuyor, yine yoktu.


KONUYLA İLGİLİ DURUM NE?


Bir tarihte böyle bir uygulama yürürlüğe koyulmuştu. Noterlerin akıl hastası olanlarla ve sahte hüviyetlerle işlem yaptığı gibi şikayetler olmuştu. Noterler Birliği de 65 yaşını geçenlerden her ne işlem yaparsa yapsın akıl sağlığı raporu alınması talimatını vermişti. Ancak bunun hukuki dayanağı olmadığı ve her 65 yaşını geçeni akıl hastası durumuna soktuğu için toplumda şiddetli reaksiyon uyandırdı.

Uygulama da haklı olarak kaldırıldı. Zira yasalarda böyle bir hüküm yok. Nitekim başka notere gittim rapor falan istemeden vekaletnameyi çıkardı. Sadece vasiyetname yapanlardan doktor raporu talep ediliyor. Zira o da vasiyet yapanın ölümünden sonra hak kaybına uğrayanların “Yaşlıydı akıl hastasıydı, vasiyet geçersizdir” iddiasında bulunmasıdır.

Bu rapor talebi vasiyeti yapanın menfaatinedir. Ancak bunun dışındakiler yersizdir. Kamu görevi yapan bu noterlik yetersiz eleman çalıştırmakta, vatandaşın hakkını kaybetmesine neden olmaktadır. Hatta yapması gereken görevini yapmamaktadır, ilgili makamlara bu vesile ile duyurulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder