Tamer Heper O kiralar ödenecek
HABERİ PAYLAŞ

O kiralar ödenecek

Ben 23 yaşında üniversite öğrencisiyim. Pandemiden dolayı okuduğum şehirden yaşadığım şehre gelmek zorunda kaldım. Fakat ev sahibim kira konusunda yardımcı olmadı. 3 aylık kira istedi ama ben oturmadığım eve kira ödemek istemedim. Sonuçta bana senet imzalattı sonradan ödemem için. Ancak imzam hiçbir kurumda kayıtlı değil. Senet olmasına rağmen ödeme yapmasam ne olur? l A.K.

***

Genç okuyucumun problemi son günlerde birçok öğrenci için de geçerli. Okuyucumun birinci problemi, üç ay evde oturmayışı kira ödememe nedeni olabilir mi? Hayır, bir kira sözleşmesi yapılan dairede ister oturun ister oturmayın kira bedelleri ödenecektir.

Haberin Devamı

Kira bedellerinin ödenmeyişi ancak kira sözleşmesinin feshinden sonrası için geçerlidir. Bu durumda da okuyucumun virüs nedeni ile kiraladığı evi kullanmayıp memleketine gitmesi kira ödememe hakkı tanımaz. Yani kiraya verenin kira bedellerinin ödenmesi talebi yasaldır. Bu tamam.

***

Şimdi geleyim bono meselesine. Bir kimseye bono verildiğinde bono üzerindeki vade tarihi geldiğinde bu bono ödenmelidir. Bono bir borç ikrarıdır. Dolayısıyla ödeme tarihi geldiğinde ödenmeyen bonolar için icra takibi yapılır ve bono üzerinde yazılı borç miktarı faizi ile birlikte tahsil edilir. Bonoların icra müdürlüklerinde takibi özel bir yolla olur. Örneğin ilamsız takiplerde olduğu gibi “Borcum yoktur” gibi bir itirazla takip durmaz.

Yani bono alacaklısı biraz daha avantajlı durumdadır. Ancak bu avantajlı takibi sürdürmek için takibe koyulan bononun yasal unsurları taşıması da şarttır. Ama okuyucumun sorusu içinde sözünü ettiği imzasının herhangi bir kurumda kayıtlı olması gerekmez. O imza el ürünü olduğu müddetçe geçerlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder