Tamer Heper Ödeme teslimde
HABERİ PAYLAŞ

Ödeme teslimde

Bir firmadan villa için satış sözleşmesi yaptık! Aylık ödemeler halinde ve ara ödeme olarak! Aylık ödemeler devam ediyor ara ödememizi de yaptık. Firma, sözleşmedeki tarihten 10 ay önce villayı bitirdi ve şimdi bizi “Paranın hepsini ödeyecekseniz yoksa feshediyoruz” diye tehdit ediyorlar! Bu iş bu kadar kolay mıdır? Sözleme noter üzerinden değil! ● G.C.

★ ★ ★ ★ ★

Önce bir hususu tüm okuyucularıma hatırlatmak isterim. Okuyucum özel not koymuş, ‘sözleşme noterden değil’ diye. Evet bir gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapılmalıdır. Bu geçerlik şartıdır. Noterde özel şekilde yapılmadığı takdirde o sözleşme geçersizdir.

Haberin Devamı

Aslında okuyucumun bahsettiği sözleşme de geçersizdir. Ancak inşaat sektörünün bütün hızı ile sürdüğü günümüzde büyük çoğunlukla sözleşmelerin düz beyaz kağıda yazıldığı, noter harcı ödememek için tarafların kendi aralarında sözleşme imzaladığı görüldüğünden, bu şekilde yapılan sözleşmelere tarafların uyma iradesi göstermesi durumunda sözleşmenin geçerli kabul edileceği karara bağlandı. Dolayısıyla şimdi okuyucumun sözleşmesi şekil şartına uyulmadan yapılmışsa da geçerli kabul edileceği düşünülmelidir.

★ ★ ★ ★ ★

Bu durumda da sözleşmede ne yazıyorsa buna uyulacaktır. Okuyucumun taksit ödeme maddesinde taksitlerin 2019 sonuna kadar ödeneceği yazılı. Şimdi 2020’ye girdiğimize göre taksit ödeme dönemi bitmiş. İyi ama taksit cümlesini tam olarak çözemedim.

Şubat 2019’dan Aralık 2019 sonuna kadar aylık 5000 TL taksitle toplam 300.000 TL nasıl ödenecek? Bakiyesi ise teslimde ödenecek. Peki geleyim teslime. Teslim 31.12.2020, bakiye borç teslimde tamamlanacak. Ancak bina teslime hazır. Olabilir teslim tarihi belirlendiğine göre bu tarihe kadar varsa taksitler ödenecek, bakiye 31.12.2020 tarihinde ödenip teslim alınacak. Önce teslim alma alıcının isteğine bağlı. Dolayısıyla bu husus fesih nedeni değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder