Tamer Heper Ödendiği belgelenmeli
HABERİ PAYLAŞ

Ödendiği belgelenmeli

Babam dairesini tapuda bana sattı. Tapu kaydında intifa hakkı sahibinin kendisi olduğunu, malikin ise benim olduğum yazılı. Babam halen sağ. Bu durumda babamın vefatı halinde kardeşlerim bu yerde hak iddia eder mi? Dairenin mülkiyeti bana geçer mi? F.K.

****

Okuyucumun babası sahibi bulunduğu dairenin intifa hakkını saklı tutarak, kuru mülkiyetini okuyucuma satmış. Yani baba ölene kadar bu yerden istifade etme hakkını muhafaza etmiş. Okuyucum ancak babasının vefatından sonra bu yerden tasarruf edebilecek. Belki kiraya verecek, belki kendisi oturacak. Bugün bu imkana sahip değil. Bugün kardeşlerin bu olaya müdahalesi ise söz konusu değil. Peki babalarının vefatından sonra olaya müdahil olmaları mümkün mü?

Haberin Devamı

****

Bir şarta bağlı olarak müdahil olmaları mümkün. Dikkat edersek okuyucum satın aldım diyor. Yani bedelini ödemiş ve kuru mülkiyete sahip olmuş. Bu ödeme gerçek ise diğer kardeşlerin müdahil olması söz konusu olmayabilir. Ancak tapuda satış gösterildiği halde gerçekte hiçbir bedel ödenmeden devir yapılmış yani bağışlanmış ise bu halde müdahil olmaları mümkün. Bu da bir bedel ödenmediğinin ispatı ile olur. Bu nedenle ben zaman zaman yazılarımda yakın akrabalar arasında satışlarda bu gibi ihtilafları bertaraf etmek için ödemelerin banka hesabına yatırılmasını öneriyorum. Bazı durumlarda bankaya küçük bir meblağ yatırılır, bakiyesi elden verilir. Bunun da mahzurları bulunmakta olup, ihtilafın önlenmesi için satış bedelinin tamamının satıcının banka hesabına yatırılması gerekmektedir.

****

Umarım okuyucum babası adına ödediği satın alma bedelini banka kanalı ile yapmıştır da babasının vefatından sonra çıkabilecek ihtilafı önlemiştir. Okuyucumun babasının vefatında kardeşler arasında bir ihtilaf doğmadığı takdirde vefat ile birlikte aynı anda intifa hakkı da okuyucum adına geçerli olacak ve kendisi tam malik olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder