Tamer Heper OHAL her derde deva
HABERİ PAYLAŞ

OHAL her derde deva

Haberin Devamı

Annemin gayrımenkullerini ağabeyime devrettiği kanaatindeyim. Durumu öğrenmek için tapuya başvurdum. Müdür OHAL olduğu için bilgi verilmeyeceğini söyledi. Bu ne demektir? ● R.A.

Önce tartışma konusu olan bir hukuk kuralından söz edeyim, sonra benden çok net yanıt beklemeyin ama yine de bir şeyler söylemek ihtiyacı duyuyorum. Hukuk kuralı, “Tapu kayıtları alenidir” der. Yasadaki ifade şudur: “Tapu sicili herkese açıktır. İlgisini inanılır kılan herkes tapu kütüğündeki ilgili sayfanın ve belgelerin tapu memuru önünde kendisine gösterilmesini veya bunların örneklerinin verilmesini isteyebilir. KİMSE TAPU SİCİLİNDEKİ BİR KAYDI BİLMEDİĞİNİ İLERİ SÜREMEZ.”

Son cümleyi büyük yazdım. Çünkü çok önemli. Bu madde çok tartışılıyor. Sizin durumunuzda biri tapuya gittiğinde “Sen kimsin?” diye soruluyor. Siz de annenizin kaydına bakmak istediğinizi söylediğinizde “İlgilisi değilsin” diye reddediliyor. Peki ilgili kim? Dar yorumlayanlara göre tapu kütüğünde adı olanlar. Yani malik, intifa hakkı sahibi, ipotekli alacaklı, hissedar vs. Geniş yorumlayan bizler için, satın almaya talip olan biri veya aile efradı vs.

GENİŞ YORUMLANMALI

Zira büyük yazdığım o cümle geniş yorum yapmaya sevkediyor. Tapu kaydını bileceğim ki satın alıp almama konusunda karar vereyim. Örneğin kredi kullanmak için müracaatta bulunacağım, döviz veya altın bozduracağım. Satın alacağım gayrimenkul üzerindeki ipotekleri, hacizleri ve hatta ortaklıkları bilmeden bunları nasıl yaparım? Dolayısı ile hiç kimse tapu dairesine gidip de keyfine tapu kütüğüne bakmaz. Bu nedenle geniş yorumlamak lazım.

Geleyim OHAL’e. Yahu şu OHAL meğerse ne geniş bir uygulamaymış? Tapu kütüğüne bakıp bakmamayı bile denetliyor. Ben şu ana kadar tapu kütükleri kasaya alınsın, vatandaştan saklansın, tapu müdürü dışında hiç kimse ellemesin diyen bir KHK’ya rastlamadım. Bana her gün Resmi Gazete gelir. Ama atlamış olabilirim, böyle bir şey varsa biri sevabına bana bildirsin ben de köşeme koyayım.

Peki siz bunu nasıl temin edeceksiniz? Size verdiğim bilgileri ileri sürerek. Bunda ne kadar başarılı olursunuz bilemiyorum, onun için yazımın başına çok net ‘sonuç beklemeyin’ cümlesini koydum. Temennim, size kolay gelsin. Şayet annenizin malvarlığını ağabeyinize devrettiğini öğrenseniz bile anneniz hayatta olduğu sürece pek müdahaleniz olmayacak bunu da bilin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder