Tamer Heper Okuyucum üzülmesin
HABERİ PAYLAŞ

Okuyucum üzülmesin

Bir kadın eşinden kendine ve oğluna ortak kalan bir evin oğlu tarafından satılmasını, en azından vefatına kadar erteleyebilir mi?

Yoksa oğlu istediği zaman kendi alabilir mi? Kadın satılmasını istemezse oğlu mahkeme kararı çıkarttırabilir mi ? ● E.A.

Evli erkeğin ölümü halinde sağ kalan eş ve müşterek çocukları mirasçıdır. Bunların belli hisseleri vardır.

Bu miras payıdır ama miras kalan mallar üzerine bu pay hemen yansımaz. Miras kalan mallar tüm mirasçılara elbirliği mülkiyeti olarak kalır.

Böyle bir mülkiyet türünde mirasçıların o mal üzerinde ayrılmış payları bulunmadığı için müstakil olarak tasarruf imkanları yoktur.

Haberin Devamı

Dolayısıyla anlatılan olayda da mirasçılar arasında bulunan çocuklardan birinin kendi hissesini satma gibi bir hakkı olmayacak.

Tabii soru içinde geçen ‘kendi hakkını almak’ gibi bir imkan da yoktur. Elbirliği mülkiyeti içinde bir tasarruf yapılacak ise bunu ancak tüm mirasçılar birlikte yapabilir.

Onun için bu tür ortaklığın adı elbirliği mülkiyetidir. Artık bu açıklamadan sonra umarım anlaşılmıştır, çocuklardan birinin isteği ile bu yerin satışı mümkün değil.

★ ★ ★ ★ ★

Ancak elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyete çevrilmesi mümkündür. Bu çevirme tapu dairesinde yapılacak bir işlemle olabileceği gibi mahkeme kararı ile de olabilir.

Böyle bir değişiklik sonucu mirasçıların payları o gayrimenkülün mülkiyet durumuna yansır, işte paylı mülkiyete geçişte pay sahibi kendi payını birilerine satabilir ama bu halde diğer hissedarların bir öncelikle alım hakkı vardır.

Bu gibi hukuki olaylarda daha başka detaylar da olabilir ama okuyucuma bugünlük bu kadar yanıt vermem müsterih olması için yeterli olur zannederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder