Tamer Heper Ölünceye kadar bakma sözleşmesi geçerlidir
HABERİ PAYLAŞ

Ölünceye kadar bakma sözleşmesi geçerlidir

Haberin Devamı

Ablam eşinin eski karısından olan oğlunu evlat edinmişti. Evlat yetişkin ve yurtdışında yaşıyor. Ablamın bir dairesi var, bana, ölünceye kadar bakma şartı ile vermek istiyor. Evlat yurtdışında çalışıyor dedim ya, evli barklı iyi biri. Problem çıkaracak biri değil ama ne de olsa insan, belli olmaz. Bana ablamın dairesini vermesinde bir problem yaşar mıyız? G.Ş.

Hukukumuzda ölünceye kadar bakma şartı ile yapılan sözleşmeler geçerlidir. İki türlü uygulanabilir. Ya bakacak kişiye sözleşme ile gayrimenkul devredilir veya bakılacak kişi ölünce gayrimenkulün bakan kişiye devredileceği hüküm altına alınır. Burada şartlara uyulursa bir problem yaşanmaz. Şartlar basit, bakılacak kişinin gerçekten bakıma muhtaç olup olmadığına ve bakan kişinin görevini yerine getirip getirmediğine bakılır.

[[HAFTAYA]]

Şayet ablanız bakıma muhtaç ise ve siz sözleşme ile bakım görevini yerine getiriyorsanız problem yok. Aslında hukuki prosedür içinde sözleşmenin bozulması talebi taraflara aittir. Örneğin ablanız gereği gibi bakılmadığını ileri sürerek sözleşmeyi bozabilir. Ölümünden sonra mirasçıları bu iddiayı ileri sürememelidir. Ancak tatbikatta bu husus dahi dava konusu olabilmekte ve araştırılmaktadır. Ablanızla böyle bir sözleşme yaparken akıl sağlığının yerinde olduğuna dair bir rapor da alırsanız işinizi daha sağlama bağlamış olursunuz. Ablanızın ölümü ile “Kesinlikle bir problem yaşamazsınız” diyemem ama siz işinizi sağlıklı yapın, bir problem yaşasanız bile sonuçta haklı çıkın derim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder