Tamer Heper Onarımı kiralayan yapacak
HABERİ PAYLAŞ

Onarımı kiralayan yapacak

4 daireli bir apartmanda oturmaktayım. 3’ü ev sahibi biri kiracı. Asansörümüzde mimarlar odası tarafından belirtilen eksiklikler, bir asansör firmasına yaptırıldı. Asansörün parçaları değişti, yeni aksamlar takıldı. Daire başı bir ücret çıkarıldı. Kiracı olan arkadaş bu parayı ev sahibinden alamıyor. Ev sahibi “Beni ilgilendirmez, hatta seni evden çıkarırım” diye tehdit etmiş. Bu kiracı arkadaş için çözüm ne olur? ● A.Ç

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun anlattığı olay, kiralanan bir meskende kullanımı engelleyen bir husus olarak kabul olunmalı. Zira bina asansörlü olarak kiraya verilmiş ama kiracı, arıza sırasında kullanamıyor. Birazdan çözümü söyleyeceğim ama önce bir kuralı hatırlatmak istiyorum. Kiralanan yer, kiracıya kullanma amacına uygun olarak teslim edilir, kiralama süresi içinde de kullanmaya elverişli olarak bulundurulur.

Haberin Devamı

Bu, kiraya verenin yükümlülüğüdür. Anlatılan olayda bina asansörlü olarak kiraya verilmiş ama bir dönem onarım gerekmiş. O halde kiraya veren bu onarıma katılmak zorunda. Bir de Türk Borçlar Kanunu’nun 306’ncı maddesi var: “Kiracı, kiraya verenden kiralanandaki ayıbın uygun bir sürede giderilmesini isteyebilir. Bu sürede ayıp giderilmezse kiracı, ayıbı kiraya veren hesabına giderebilir ve bundan doğan alacağını kira bedelinden indirebilir...”

★ ★ ★ ★ ★

Görüldüğü gibi ayıbın giderilmesi kiralayana ait bir husus. İyi de kiracıyı nasıl çıkaracak? Bilemem! Bunun yanıtı bende yok. Üstelik onarım bedelini kiracı ödemiş yani yasada kira bedelinden indirim hakkı olduğu halde bu indirimi yapmayan kiracıyı nasıl çıkaracağını bence kiralayan açıklamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder