Tamer Heper Önce anahtarı temin edin
HABERİ PAYLAŞ

Önce anahtarı temin edin

15 mesken ve 3 adet dükkanı olan bir binada iki dükkan sahibiyim. Binamızın alt katında, projesine göre kapıcı dairesi, sığınak ve otopark alanındaki duvarlar yıkılarak tamamı otoparka dönüştürülmüş.

Projede meskenlere 5 araçlık otopark, dükkanlara 5 araçlık otopark tahsis edilmiş olmasına karşın bana otopark anahtarı verilmiyor.

Bütün parkı mesken sahipleri kullanıyor. Belediyeye şikayet ettim sonuç alamadım. Nasıl davranmalıyım? ● P.L.

Okuyucumun binasında iki hukuki problem var. Birincisi, binanın altındaki ortak mahaller yıkılmış ve projeye aykırı kullanılıyor. Bu durumda bir bağımsız bölüm maliki örneğin okuyucum, projeye aykırı işlem nedeniyle ‘eski hale getirme’ talebiyle dava açsa, bu yerin projesine uygun hale getirilmesine karar verilebilir.

Haberin Devamı

Duvarları yıkılarak farklı amaca tahsis edilmiş yerler mahkeme kararı ile projesine uygun hale getirilir. Böyle bir durumda okuyucumun yararı ne olur? Şimdi aşağıda anlatacağım noktadan bir yarar sağlayabilir.

★ ★ ★ ★ ★

Bir binada park alanı hesaplanırken üç bağımsız bölüme bir araçlık yer düşünülerek proje yapılırdı. Bu uzun zaman böyle sürdü. Şimdilerde her bağımsız bölüme bir araçlık yer düşünülüyor.

Okuyucumun anlattığına göre projesinde (bana kalırsa yönetim planında) dükkanlara da araç yeri tahsis edilmiş. Bu durumda yönetim planının incelenmesi sonucu kendilerine yer tahsis edildiği anlaşıldığında yine dava konusu yapılarak müdahalenin meni talebi ile dava açmak mümkün.

Dava sonucu okuyucuma tahsis edilen yerlerin bir başkası tarafından kullanmasının engellenmesine karar verilir ve gerekirse bu karar icra müdürlüğü marifeti ile yerine getirilir.

★ ★ ★ ★ ★

Buradaki güçlük otoparka erken gelen birinin okuyucuma tahsis olunan yere yine aracını park etmesi şeklinde olacaktır ki bu durum kesin olmamakla birlikte ihtimal dahilindedir. Ancak okuyucumun birinci önceliği hakkının varlığını tespit ettirmek ve anahtarı temindir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder