Tamer Heper Önce arabulucu
HABERİ PAYLAŞ

Önce arabulucu

Haberin Devamı

Geçtiğimiz Mayıs ayında spor salonunda işe girdim. Asgari ücret+300 lira yemek parası alacaktım fakat ilk maaşımı Ağustos’un sonunda aldım ve Ekim’in 15’inde istifa ettim. Bu süre içinde Ağustos, Eylül ve Ekim yemek paralarını vermediler. Yemek paralarını elden veriyorlar ve bugün yarın vereceğiz diye hep oyaladılar. Yapmam gerekenler konusunda yardımcı olursanız çok mutlu olurum ● B. Y.

Siz daha işe başlar başlamaz sizi nelerin beklediğini anlamışsınız. Mayıs ayında işe başlanır da ilk maaş Ağustos sonunda yani Eylül ayında alınır mı? Peki işveren konumunda olan bu vatandaş ücret ödeyemeyecek ise bir insanı nasıl olur da bile bile istihdam eder? Bıraktım maaşı aylık 300 TL’yi bile ödeyemeyecek durumda ise bu işyeri nasıl döndürülür?

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucum yemek paralarını soruyor, ilk maaşını Ağustos’ta alan biri diğer maaşlarını ne yaptı? Doğrusu sorusunun içinde bu yok ama benim için merak konusu. Okuyucum yemek ücretlerini alamadığı için elbette işverenden talep etme hakkına sahip. Yapacağı ilk şey adliyelerin içinde bulunan arabuluculuk bürosuna başvurmak olacak. Arabuluculuk bürosu kendisine bir arabulucu tayin edecek ve arabulucu tarafları uzlaşmaya çağıracak. Taraflar biraraya gelip anlaşırlarsa mesele yok. Anlaşamazlarsa veya taraflardan biri uzlaşma randevusuna gelmezse anlaşmazlık zaptı tutulacak. Ondan sonra iş mahkemeye yansıyacak. Yani okuyucum iş mahkemesinde dava açacak.

★ ★ ★ ★ ★

Sistem bu. Tabii bütün bunlar bir süreç. Çoğunlukla aylık 300 TL gibi bir parayı ödeyemeyen işyeri zaman içinde kayıplara karışabilmektedir. Bu nedenle okuyucuma vakit geçirmeden bir an evvel sözünü ettiğim başvuruları yapmasını öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder