Tamer Heper Önce dilekçe ile başvurun
HABERİ PAYLAŞ

Önce dilekçe ile başvurun

70 yaşındayım ve emekliyim. Mayıs 2020 maaşımdan 256 TL kesinti yapılmış. Bunun nedenini bilmiyorum zira kimseye borcum yok. Bunun için ne yapmalıyım? Hakkımı nasıl ararım? l C.Y.

***

Konu son günlerde bir tek okuyucumun başına gelmiş bir olay değil, birçok şikayet alıyorum. Bir yerlere borcu olanlar için bazı günlerde konuya açıklık getirmiştim. Getirdiğim açıklık özetle, emekli maaşlarına haciz tatbik edilemeyeceği hususu idi. Ancak okuyucumun olayında ve benzerinde bir borç veya bir haciz tatbiki söz konusu değil. Bu durumda kesintinin neden olduğunun bilinmesi gerekir.

Haberin Devamı

Önerim öncelikle SGK’ya hitaben bir dilekçe verilerek durumdan bahsedilmesi ve kesintinin nedeninin sorulması. Alınacak yanıt ikna edici olursa en azından kesintinin nedeni bilinmiş ve nereye kadar gideceği hesaplanabilir olmuştur. Ancak karşılaştığım bazı olaylarda gelen yanıt ikna edici olmamıştır. Bu hallerde de dava açmak gerekecektir.

***

Dava iş mahkemesinde açılacaktır. Tabii ki böyle bir davada kesintinin nedeninin SGK tarafından kabul edilebilir şekilde açıklanması gerekmektedir. Açıklanamadığı hallerde de kesintinin iadesine ve maaşın tam olarak ödenmesine karar verilebilecektir.

Bu uyulması gereken bir yoldur ancak böyle bir davada sonuçta haklı çıksanız bile çok çabuk hakkınıza kavuşacağınızın zira garantisi yok dava safhası uzunca bir zaman gerektirdiği gibi sonrasında istinaf safhası var ki bir o kadar da dosyanız orada bekleyecektir.

***

Bahsettiğim istinaf yani bölge adliye mahkemeleri, yerel mahkemeler ile Yargıtay arasında kurulmuş bir ara mahkeme olup dosyaların çabuk incelenmesi ve sonuçlanması için kurulmuştur ve bugün iş yoğunluğu nedeni ile bu fonksiyonunu kaybetmiş durumdadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder