Tamer Heper Önce fikir birliği
HABERİ PAYLAŞ

Önce fikir birliği

Biz dört kardeşiz, hepimiz evliyiz. Ama maalesef erkek kardeşim çaresiz hastalıkla mücadele ediyor. Kardeşimin çocukları yok, vefat durumunda miras durumu nasıl olur? Tamamen eşine mi kalır? Ben kendi adıma, şayet kardeş olarak bana mirastan bir hak doğarsa bundan nasıl vazgeçerim eşine kalması için. ● H.Y.

Biliyorsunuz birinin ölümüne bağlı olarak yanıt verirken sıkılıyorum, üzüntü duyuyorum. Ancak kabul etmek gerekir ki hayat içinde bunlar var. Okuyucuma örnekleme yolu ile yanıt vereyim. Evli, çocuksuz durumda iken vefat eden birinin mirası eşi ve kardeşleri arasında paylaştırılır. Bu durumda eş mirasın yarısına sahip olur, diğer yarı da kardeşler arasında paylaştırılır.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Şayet kardeşlerden biri kendi payından vazgeçerse bu diğer kardeşlerin de vazgeçtiği anlamına gelmez. Bu nedenle, tüm mirasın eşe kalması isteniliyor ise tüm kardeşlerin ya mirası reddetmesi veya mirastan feragat sözleşmesi yapması lazım. Şayet diğer kardeşler okuyucumun düşüncesinde değil ise okuyucum, eş lehine mirastan feragat ettiğine dair bir sözleşme yapabilir ama bu halde de yukarıda dediğim gibi sadece kendisine düşecek pay için sonuç doğurur. Oysa okuyucumun isteği mirasın tümünün eşe kalması. Bu durumda kardeşler bir araya gelip fikir birliği yapmalı buna göre davranmalıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Yukarıda mirasın reddinden söz ettim. Mirasçılardan bir kısmının mirası reddi halinde o mirasçı önce ölmüş gibi hareket olunacağından kardeşlerin tümünün mirası reddetmesi halinde de mirasın tümü sağ kalan eşe ait olacaktır. Tabii tavsiyem öncelikle tüm kardeşlerin bu konuda hemfikir olmalarıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder