Tamer Heper Önce ihtarname gönderin
HABERİ PAYLAŞ

Önce ihtarname gönderin

Emekli maaşlarımızı bankamatikten çekiyoruz. 27 Haziran tarihinde ATM’den para çekmek istediğim zaman hesabımın boşaltılmış olduğunu gördüm (6.650 TL). Bankayı aradım ve 12 Haziran’da Sultan Beyli ATM’sinden paranın çekildiğini söylediler. O tarihlerde İstanbul dışındaydım. Kartımın kopyalanmış olduğunu söylediler. 27 Haziran’da Datça Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundum. Bankanın Marmaris şubesine giderek gerekli tüm evrakları doldurdum. Bugüne kadar sonuç alamadım . Birçok kez telefonla aramama rağmen değişik yanıtlar alıyorum. 15 günde size döneriz dediler. Sonra 1 ay, sonra 45 gün , sonra 2 ay ve şimdi de 180 gün diyorlar. Benim bu durumda ne yapmam gerekiyor? F. E.

Bankamatiklerde kopyalanan kartlarla ilgili olarak zarara uğrayan vatandaşların zararlarını bankasından talep etme hakları vardır. Zira bankalar bankamatik cihazlarında kopyalamayı engelleyecek tedbirleri almalıdır. Bu tedbiri almamış olan banka sizin zararınıza neden olduğu için bunu ödemek durumundadır. Nitekim biraz teselli çerçevesinde olsa da banka haksızlığını kabul etmiş ve ödeme yapacağını bildirmiş. Ancak 180 gün dahi olsa bunu size yazılı olarak bildirmesini isterdim. Zira sözlü olarak söylenenler bankayı bağlamaz. Nitekim bir aydan başlamışlar üç aya kadar çıkmışlar bundan sonra altı aya çıkıp çıkmayacakları ne malum? Böyle durumlarda banka aleyhine dava açmak mümkündür ve dava sonucunda çok büyük ihtimalle bankanın ödemesi konusunda karar verilir, ancak size hemen dava açın desem bile bu dava en az bir yıl sürer, yani işiniz çabuklaşmaz.

Bankanın kabulü ve dava açtığınızda sürenin daha uzun olacağını düşünerek size "hemen dava açın" demiyorum. Bence bankaya noterden bir ihtarname gönderin ve paranızın mesela yedi gün içinde ödenmesini aksi halde dava yoluna başvuracağınızı bildirin.

Haberin Devamı

Çoğunlukla bu gibi olaylarda rastladım ki bankalar bir de avukat ücreti, bilirkişi ücreti ve mahkeme masrafı ödememek için ödemeyi yapmaktadırlar. İhtarnameye rağmen yapmazlar ise önce bir ilamsız icra takibi yapılabilir veya doğrudan dava açılabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder