Tamer Heper Önce ölümü belgeleyin
HABERİ PAYLAŞ

Önce ölümü belgeleyin

Dedem rahmetli olalı 8 yıl 6 ay oldu. Babaannem dedemden önce rahmetli oldu. Dedem ölmeden vasiyetname bırakmış. Noter “Vasiyetnameyi ancak mahkeme yoluyla görebilirsiniz” dedi. 4 kardeş bir araya gelip mi mahkemeye başvuracak yoksa tek kardeş başvurabilir mi? Ölüm veraseti bile çıkarılmadı. Hâlâ sağ gözüküyor 4 kardeş bir araya gelip işi halletmek istemiyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz?

Bir kimse vasiyetname bıraktığında, ölümünden sonra mirasçıları vasiyetnamenin peşinden koşmaz, sistem kendiliğinden çalışır. Üstelik noterin de mahkeme yolu ile görebilirsiniz sözü yanlış anlaşılacak mahiyette. Size söylenmek istenilen şu: Dedeniz vasiyetname yapıp notere bıraktı ise noter vasiyetnamenin varlığını dedenizin nüfus kaydının bulunduğu nüfus müdürlüğüne bildirir. Nüfus müdürlüğü, dedenizin ölüm kaydını işlediğinde de vasiyetnamenin adli makamlara yansıtılmasını sağlar. Hukuk mahkemesi de mirasçıları mahkemeye çağırarak vasiyetnameyi onlara okur. Noterin mahkemeye gideceksiniz dediği husus bu.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Ancak sizin olayınızda bir başka hususa dikkat çekmek isterim. Dedim ya nüfusa ölüm kaydı işlenince nüfus müdürlüğü vasiyetnamenin mahkemece açılmasını sağlar. Ama okuyucum sekiz yıl önce ölen dedenin halen hayatta gözüktüğünü söylüyor. Dede halen sağ gözüküyorsa nüfusa da ölüm kaydı işlenmediği için vasiyetnamesi aleniyet kazanamıyor. O halde yapılması gereken şey öncelikle dedenin ölüm kaydının işlenmesi. Bu idari yolla da olabilir hukuki yolla da. Bunun için bir meslektaşımın yardımını almanızda yarar görürüm. Önce dedenizin ölüm kaydını işletmeyi başarın sonrası kendiliğinden gelecektir. Noterden vasiyetnameyi size teslim etmesini istemeyin, alamazsınız. 8.5 yıl da az zaman değil, bayağı bir gecikme yaşamışsınız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder