Tamer Heper Önceden dikkat etmeli
HABERİ PAYLAŞ

Önceden dikkat etmeli

Haberin Devamı

Bir ev kiralayacağım, ancak kira sözleşmesine her yıl yüzde 30 oranında zam yapılacağı maddesi konulmak isteniyor. Bugün enflasyon yüzde 11 , ben her yıl yüzde 30 zam yaparsam üç senede yüzde 100 gibi bir kira zammı ile karşılaşırım ki benim için çok ağır. Bu maddeyi hafifletme imkanı olmaz mı? T.K.

Buna yanıt vereceğim ama bilmem gereken bir husus sorunun içinde yok. Ben iki ihtimale göre yanıt vereceğim. Okuyucum durumunu buna göre değerlendirsin. Birinci ihtimal: Kira sözleşmesi bir yıllık yapılmıştır. Bu durumda kiranızı bir yıl boyunca sözleşmedeki kira bedelini ödeyecek, bir yıl bitiminde kiraya yüzde 30 zam yapacak sonraki yıllarda ise mevzuata uygun olarak endeks rakamı nisbetinde zam yapacak, yani sonsuza kadar yüzde 30 olarak gitmeyecek.

[[HAFTAYA]]
Sözleşmeye konulan zam şartı dönem sonundaki bir yıl için geçerlidir. İkinci ihtimal: Kira sözleşmesi bir yıllıktan uzundur. Bu halde kira sözleşmesi kaç yıllık yapıldı ise bu dönem içinde her yıl yüzde 30 zam yapılacaktır. Zira artırım şartı, uzun dönem içinde, dönem sona erene kadar geçerlidir. Örneğin kira sözleşmesi beş yıllık yapıldı ise ve artırım şartı konuldu ise beş yıl içinde her yıl kiraya yüzde 30 zam yapılacaktır. Evet bu oran yüksek olacak ama işte bu hususa sözleşmeyi imzalarken dikkat etmek gerekir. Geçerli dönem için bu maddeyi hafifletmek mümkün değil. Önlem önceden alınmalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder