Tamer Heper Önceden engelleme imkanı yok
HABERİ PAYLAŞ

Önceden engelleme imkanı yok

Biz 5 kardeşiz. Babamız vefat etti. Bize bir ev bir arsa kaldı. Hepimiz hisseli tapuları aldık. Bir kardeşimiz kendi hissesini bir başkasına satmak istiyor. Biz de istemiyoruz. Kardeşimiz bizden habersiz bunu satabilir mi? Satmaya kalkarsa engel olabilir miyiz? ● F.K.

Babanızdan kalan gayrimenkullerde beş kardeş şimdi ortak maliksiniz. Ortak mülkiyette iki ihtimal düşünülür. Birincisi elbirliği mülkiyeti, ikincisi paylı mülkiyet. Şayet miras kaldığı şekli ile yani elbirliği mülkiyeti şeklinde malik iseniz, hissedarlardan biri hissesini satamaz. Ancak elbirliği mülkiyeti paylı mülkiyete çevrilmiş ise durum farklı. Hissedarlardan biri hissesini bir başkasına satabilir. Satmadan önce buna engel olacak bir sistem yok. Ancak satıştan sonra işleyecek bir sistem var.

Haberin Devamı

Bunun için de satıştan sonra satın alan veya satan kişi, diğer ortaklara durumu noter ihtarı ile bildirmelidir. Bu bildirimden sonraki üç ay içinde diğer ortaklar öncelikli alım hakkını kullanmak üzere dava açabileceklerdir.

★ ★ ★ ★ ★

Yani hissenin satılmasını istemeyen kardeşler ancak satış işleminin yapılmasını bekleyecektir. Satıştan sonra bu haklarını kullanacaklardır. Şimdi bu durumu bilen alıcılar, böyle paylı mülkiyete tabi gayrimenkullerde hisse alımı yapmakta tereddüt göstermektedirler. Bu durumda hissedar kardeş payını satmakta biraz zorlanacaktır.

Ancak çok kısa süre önce yazdığım bir hususu bir kere daha tekrar etme ihtiyacı duyuyorum. Bu kardeş payını dışardan birine değil de hissedarlardan birine satabilir. Böyle bir anlaşma karşısında, satıştan sonra diğer paydaşların öncelikle alım talebinde bulunma imkanı olmayacak. Bu talep ancak dışarıdan birine yani üçüncü şahıslara yapılan satışlarda söz konusudur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder