Tamer Heper Önemli hakkınız olacak
HABERİ PAYLAŞ

Önemli hakkınız olacak

Eşimin ikinci hanımıyım. birinciden bir kızı var. Eşimin de evliliğimizde aldığı iki dairesi var. kız büyüdü şimdi bana haber gönderiyor. babam ölürse o kadını kapının önüne koyarım diyor. kimin önce öleceği bilinmez ama gerçekten eşim önce ölürse beni kapının önüne koyar mı? haklarım nelerdir?S.b.

Aile içinde bu tür konuşmalar hoş olmayan konuşmalardır. Eşiniz sizin kocanız, kızın da babası. Kimin kime üstünlüğü olduğunu tespit mümkün mü? Şayet kocanız önce ölürse olayı iki cepheden incelemek gerekecektir.

Haberin Devamı

Birinci cephe yasal miras hakkı. Eşinizin önce ölümü halinde siz tüm malvarlığının dörtte birine sahip olacaksınız, kızı ise dörtte üçüne. Yani mallarda ortak olacaksınız.

Bir ortak diğer ortağı nasıl kapı önüne koyar. Örnek vereyim: Deyin ki bu yerleri kiraya verdiniz, kiranın dörtte birini siz alacaksınız dörtte üçünü kızı alacak. Yani hazır geliriniz olacak. İkinci cephe aile hukukundan geliyor. Bahsettiğiniz iki daire evlilik birliği içinde alınmış. Bu durumda siz edinilmiş mallara katılma rejimine tabisiniz.

Yani eşinizin ölümü anında mevcut malvarlığının yarısının bedelini almaya hak kazanacaksınız. Medeni Kanun’a 2002’de giren bir sistem. ‘Evlilik birliği içinde edinilen mallar ortaktır’ diye bir söz var ya, işte buna benzer bir durum.

Halk ağzında hatalı olarak ‘ortak’ sözü yer etti, aslında ortaklık yok ama evlilik birliği içinde eşin sahip olduğu malların değerinin yarısının para olarak size ödenmesi mümkün. Bu sizin için büyük bir imkan. Şayet eşiniz sizden önce ölürse bu hususları kazasız atlatmak için bir meslektaşımın yardımını alırsanız, üvey kızınızın isteği hiçbir zaman gerçekleşmez. Tabii temenni, herkesin sağlıklı ve ihtilafsız bir ömür sürmesi.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder