Tamer Heper Ortada yapılmış bir hile var
HABERİ PAYLAŞ

Ortada yapılmış bir hile var

5 Mayıs 2010 ve 18 Eylül 2020 tarihli 10 yıl ara ile evlatlık konusunda yazdığınız yazılar aklımı karıştırdı. Birinde ‘evlatlık olmak için yasal işlem yapmak zorundadır’ diyorsunuz, sonrakinde ise hiçbir işleme gerek kalmadan evlatlık alınmasından söz ediyorsunuz. Bunu önemsememin nedeni benim de kardeşim, amcası tarafından sanki kendi eşi doğurmuş gibi evlatlık kaydı yapılmış ancak öncesinde ‘altı yaşındayken öldü’ gibi gösterilmiş. Şimdi bu durumda ne yapmamız gerekiyor? Zira nüfus kayıtlarında kardeşim hâlâ ölü görünüyor? I.K.

Haberin Devamı

*****

Önce okuyucumu tebrik etmek isterim, benim yazılarımı 10 yıllık süreç içinde öyle takip etmiş ki 10 yıl aradan sonra çıkan yazımla ilgili detayı sorabiliyor. Bu benim için çok memnuniyet verici bir durum. Şimdi durumu açıklayayım: Birinci bahsedilen hadise yasal olarak evlat edinme işlemi. Yani yasal şartları oluşmuş halde bir kimsenin bir başkasını mahkeme kararı ile evlat edinebileceğine dair işlem. Mesela bir küçüğü evinize alıp bakıp büyüttüğünüz zaman onu evlat edinmiş olmazsınız. Mesela bu çocuk ileride sizin mirasçınız olmaz. Evlat edinmek için bazı şartlar var, örneğin yaş farkı, bazı evlat edinmelerde evlat edinenin kendi çocuğu olmama şartı gibi. Bu şartlar yerinde ise mahkemeden karar alıp evlatlık ilişkisi kurulur ve evlat da evlat edinenin mirasçısı olur. Yani aralarında gerçek ana ve baba gibi ilişki kurulur.

*****

Ancak bir de hiç tasvip etmediğimiz ama yaygın olarak yapılan bir uygulama var. Bir aile çocuk doğurur, bunu kendi nüfuslarına geçirecekleri yerde sanki bir başkası doğurmuş gibi, birinin nüfusuna geçirirler. Gerçekte doğal anne ve baba yabancı gibi görünür, onu doğurmayan bir kadın annesi, onun kocası da babası gibi görünür. İşte 18 Eylül’deki yazımda sözünü ettiğim bu evlatlıktır. Bu çocuk gerçek evlat olmadığı gibi yasal işlem yaparak evlatlık olarak da alınmamıştır. Hileli yolla nüfus kayıtları değiştirilmiş, hileli bir iş yapılmıştır. Ancak yine hukuken resmi kayıtlarda gerçekte anne ve babası olmayan bu kişilerin mirasçısı durumuna geçmiştir. Gerçek biyolojik anne ve babasıyla hukuki ilişkisi kalmadığı için onların mirasçısı değildir.

Haberin Devamı

*****

Özellikle hastane değil de eskiden çok yaygın olan ebe doğumlarında bu işin çok yapıldığına tanık oluyoruz. Çok yanlış bir iştir ve ileriki yıllarda önemli problemlere gebedir. Okuyucumun olayındaki gibi sıkıntılar oluşur. Zamanı geldiğinde nesebin düzeltilmesi talepli dava açılabilir ama uzun bir uğraşıyı gerektirir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder